MARIA TERESA MERINO, astrònoma de l'Observatori Fabra "Quan tens un eclipsi i una superlluna, tens una lluna que van canviant de color, es va enfosquint i si, a més, és una superlluna, que ja es veu molt gran, és doblement espectacular. Per això és tan important. Eclipsis n'hi van havent, no és estrany que hi hagi eclipsis de Lluna, però és clar, que hi hagi un eclipsi amb superlluna que es vegi aquí on vivint tampoc no passa tan sovint."

L’eclipsi total de superlluna s’ha pogut observar aquesta nit, des d’un quart de tres de la matinada fins a gairebé quarts de vuit del matí.

Maria Teresa Merino, astrònoma de l’Observatori Fabra, apunta que “d’eclipsis n’hi van havent, no és estrany que hi hagi eclipsis de Lluna, però és clar, que hi hagi un eclipsi amb superlluna que es vegi aquí on vivint tampoc no passa tan sovint“. En una entrevista a Barcelona FM, Merino ha assenyalat que aquest eclipsi ha estat excepcional perquè ha coincidit amb bones condicions meteorològiques i s’ha pogut veure molt bé durant “cinc hores”, ha remarcat.

Merino ha explicat que el darrer cop que es va poder veure va ser el 1982 i caldrà esperar a 2033 per poder tornar-lo a apreciar. Perquè es produeixi l’eclipsi de superlluna és necessari que la Terra i la Lluna se situïn tan prop com sigui possible, motiu pel qual la Lluna és veu més gran de l’habitual. Per altra banda, també cal que hi hagi un eclipsi, és a dir, que la Terra faci ombra a la Lluna i que l’única llum que li arribi hagi de travessar la nostra atmosfera. Aquest és el motiu pel qual la llum arriba més atenuada del que és habitual i de color rogenc.

Que coincideixin els dos fenòmens astronòmics és difícil. Merino apunta que ha valgut la pena passar la nit en vetlla.

Alguns experts apunten que la Lluna s’ha pogut veure aquesta nit fins a un 14 % més gran en aparença del que estem habituats, i un 30 % més brillant.