El regidor de Sants-Montjuïc, Marc Serra, ha informat que les obres que han malmès una part del mur del passatge antic de València eren “absolutament il·legals”. “L’autor d’aquesta negligència s’haurà d’afrontar una sanció que pot arribar als 150.000 euros per haver destruït aquest mur històric i estarà obligat també a reconstruir-lo“, ha anunciat Serra.

L’Associació de Veïns de la Satalia va alertar el consistori de l’enderroc el 23 d’agost, segons han explicat fonts municipals. L’Ajuntament va enviar llavors una inspecció d’urgència que va ratificar que les obres estaven afectant el mur protegit i les van interrompre immediatament. Segons ha explicat el regidor, això ha permès que els danys al mur no hagin estat majors.

“Es reconstruirà, però no ja no és el mateix”

El Centre de Recerca Històrica del Poble-sec ´també va alertar fa una setmana de la pèrdua d’aquest element històric per al barri. “Tan bon punt ens vam assabentar vam contactar amb el departament d’arqueologia de l’Ajuntament de Barcelona, per`què això no podia ser“, comenta Josep Guzman, el president del Centre de Recerca Històrica del Poble-sec.

L’entitat lamenta que el mur no estigui catalogat. “Era un camí real important en l’època romana —explica Guzamn— reconstruir una part ara, no serà el mateix. S’han perdut unes pedres que fa mil o dos mil anys que estaven aquí”. En aquest sentit, el regidor de Sants-Montjuïc ja ha avançat també que pel seu interès històric l’inclouran dins el pla de la Satalia com un element a protegir i reconstruir.