El Consorci d’Educació de Barcelona i l’Institut Municipal d’Educació han engegat les obres per substituir els ramals principals de distribució de l’aigua de l’escola bressol municipal Cobi, de coure, després que l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPEB) tanqués al novembre la cuina de les instal·lacions.

Segons fonts de l’Agència, en un control rutinari els inspectors van veure que l’aigua que es feia servir per al consum i la cuina era envasada. L’ASPB va fer analítiques dels nivells de metalls a l’aigua de boca, que eren correctes, però va considerar que “l’estat de les canonades no permetien fer servir l’aigua de xarxa per beure, cuinar i fer la neteja i desinfecció de vegetals de consum en cru” fins a renovar-la.

Des d’aleshores, el subministrament dels menjars es fa des d’una cuina central externa i es fa servir vaixella d’un sol ús. La primera fase de les obres, que tindrà  lloc durant aquestes festes de Nadal, ja estava prevista segons l’Ajuntament.

Aigua embotellada per cuinar i beure des de fa vuit anys

Segons fonts del consistori, des que es va inaugurar l’escola, l’any 2011, i per recomanació dels experts, els nens no han begut mai aigua de l’aixeta i tampoc s’han cuinat aliments amb aquesta aigua. Sí que s’ha fet servir per rentar-se les mans i per al rentaplats.

L’Ajuntament de Barcelona assegura que altres mesures de prevenció han estat tractaments de polifosfats a l’aigua de boca, analítiques periòdiques de la qualitat de la xarxa d’aigua mitjançant una empresa externa i ús exclusiu d’aigua envasada per a l’ús d’aigua de boca.

Les famílies, preocupades per l’impacte en la salut dels nens

Les famílies demanen a les autoritats competents que expliquin quines mesures de control s’han posat en marxa, quines analítiques s’han fet durant aquests anys i quines afectacions pot tenir en la salut dels infants el fet d’haver estat en contacte amb aquesta aigua.

De fet, algunes d’aquestes han manifestat que van aparèixer taques blaves i restes de metall en algunes piques. En aquest sentit l’Ajuntament de Barcelona assegura que hi pot haver hagut algun episodi de fuita, però que, en cap cas, els nens hi han entrat en contacte perquè tota l’aigua que beuen està envasada.

Segons el cronograma d’obres del Consorci d’Educació de Barcelona, durant la renovació de la instal·lació d’aigua s’analitzaran els nivells de clorurs, metalls, legionel·la i potabilitat de l’aigua. El Consorci d’Educació de Barcelona i l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona s’han reunit amb famílies i professionals de l’escola per explicar-los la situació i esperen que les obres més importants estiguin enllestides per la tornada de les vacances de Nadal.