Les obres per millorar el carril bus del carrer de Mallorca, entre Padilla i Lepant, han deixat al descobert el passat d’aquesta via de l’Eixample. Sota les obres i l’asfalt, s’hi poden apreciar les travesses de fusta de les vies de l’antic tramvia que feia trajecte pel carrer de Mallorca. Per fer els treballs s’ha necessitat cavar a més profunditat el carrer i el tall deixa entreveure les antigues llambordes. Just a sota, també s’hi poden veure amb molta claredat els travessers de fusta per on circulava el tramvia que, en aquest tram, circulava cap a la plaça de la Universitat. El compte de Twitter Històries de Barcelona se n’ha fet ressò.

Alguns vianants de la zona encara recorden quan els tramvies circulaven per aquest carrer. La Pepita Navarro, veïna de la zona, apunta que quan “era joveneta passava un tramvia que agafava el carrer de Mallorca tot recte, que després girava i arribava fins a la plaça de la Universitat”. En Delfí Obradors afegeix que “quan el tramvia girava se sentia com si entrés a la meva habitació amb la campaneta i tot”.

Els antics tramvies van deixar de funcionar el 1971 a Barcelona perquè cada cop hi havia més trànsit de cotxes privats.

Les línies 49 i 51 feien part del recorregut pel carrer de Mallorca

El tramvia va transitar pel carrer de Mallorca des del 1901 fins al 1971, en concret dues de les darreres línies que van circular per la ciutat, segons el bloc oficial del TRAM. La Línia 49 feia el recorregut Drassanes-Horta. Recorria el passeig de Sant Joan, el carrer de Mallorca, continuava pel passeig de Maragall i arribava a la plaça d’Eivissa. Es va crear el 1955 i feia l’horari de 5.30 h a 22 h.

La Línia 51 feia el recorregut Drassanes-Via Júlia. Va entrar en funcionament el 1880, però no va ser fins a l’any 1912 que se li va atorgar aquesta numeració. Va canviar el recorregut diverses vegades. Entre el 1945 i 1954 sortia des de la plaça de Catalunya i arribava fins a Sant Andreu. Des del 1956 i fins al 1961 circulava entre la plaça de Tetuan i Collblanc. El 1966 i durant dos anys, entre plaça de Tetuan i el barri del Besòs.