El Parc d’Antoni Santiburcio, a Sant Andreu, ha estrenat aquest divendres una zona de jocs infantils. L’espai ha suposat una inversió de 2.714.000 € i deixa pràcticament enllestida la creació d’espais verds als terrenys de les antigues casernes de Sant Andreu. Ara, queda pendent la construcció d’habitatge públic i d’equipaments per al barri.

La nova zona de jocs té 6.706 metres quadrats amb un paviment de cautxú de colors, vorejat per un parterre arbustiu —que el separa dels carrers— i una zona de parterres florals. Entre els jocs, en destaca un d’anomenat Rolling Hill (de 20 metres d’envergadura), per a infants d’entre cinc i 12 anys. També hi ha un disc giratori i un Rota Roka per a nens i nenes de quatre a 12 anys i gronxadors amb seients adaptats per a infants d’entre un i tres, de tres a 12 i de cinc a 15. També inclou petits turons per a jocs informals.

Tots els jocs s’han dissenyat seguint els criteris nous del Pla del joc a l’espai públic, que ja s’ha implantat a diferents espais lúdics de Barcelona com el Parc de La Pegaso o el Parc Central de Nou Barris.

Transformació del parc amb fonts i vegetació

La posada en servei dels jocs infantils correspon a la segona fase del projecte del Parc d’Antoni Santiburcio. En una primera actuació, es van delimitar diferents espais amb zones d’estada, una esplanada, un parterre aromàtic i àrees d’exercici per a joves i persones grans. També s’hi van instal·lar unes fonts, inicialment concebudes com a refugi d’aigua amb 200 brolladors. Després d’un episodi de gastroenteritis, però, van reobrir com a ornamentals on està prohibit el bany.

 

Un altre dels trets distintius del parc és la vegetació. N’hi ha diferents espècies, amb amb ampli cromatisme en les diverses estacions de l’any. A més, el parc incorpora tècniques de drenatge sostenible per a la gestió de les aigües de pluja d’una gran part del parc, aigües que s’aprofiten mitjançant la infiltració en el subsol.

 

14 anys d’endarreriments

La transformació dels terrenys de les antigues casernes de Sant Andreu continua endavant. Les pròximes passes són la construcció de gairebé 300 habitatges públics dotacionals, molts dels quals seran de lloguer social i destinats a gent gran i joves. També s’hi construiran equipaments per als veïns. Per exemple, l’anomenat edifici C acollirà un local per a l’Espai Jove Jaume Oller i la planta baixa de l’edifici A, una escola bressol municipal.

El pla de les casernes no és pas nou: es va aprovar definitivament l’any 2006, però des d’aleshores només s’han construït alguns dels equipaments previstos, com la comissaria dels Mossos d’Esquadra. Els ja 14 anys de retards han estat objecte de crítica per part dels veïns, que reclamen la construcció dels habitatges públics de forma urgent.