Una cançó amb videoclip personalitzat ara es pot veure en 3D des d'un tauleta. És una mostra de les últimes novetats de la indústria de les joguines, recollides en l'exposició Ibertoy, una fira en què els fabricants i distribuïdors de jocs infantils tenen la possibilitat de trobar-se amb els comerços del sector. LLUÍS GALLEGO, director d'Ibertoy "Tendències que es barregen. Busquen la qualitat i el valor, a part de la distracció". La conscienciació medioambiental comença des de petits. Aquestes joguines estan fetes a partir de materials reciclables, com ara el cautxú o els envasos de bric. Entre tanta tendència també hi ha espai per als jocs tradicionals. "Juguetes de antaño que volvemos a sacar al mercado para la educación, mucho juego de simulación. Respetando eso si, madera de haya... y mucha imaginación". "És el primer any que Barcelona acull la fira Ibertoy. L'últim cop, ara fa vuits anys, va ser a València, on s'havia celebrat durant quatre dècades" Aquest espai per a la imaginació romandrà obert per als comerciants fins diumenge. Informen: N. Parrilla / C. Ameller

Sentir un conte en un caset era un article infantil molt del segle passat. Lali Rondalla presenta a Ibertoy contes sonors més actuals. Diuen els seus creadors que deixen de banda les històries de princeses i llops per explicar històries actuals. Ofereixen als pares personalitzar la narració fent que el nen passi a ser el protagonista de la història. I ho fan gravant el nom de la criatura dins del conte sonor i és tot un èxit.

Joguines sostenibles

Cada vegada són més els fabricants que aposten per introduir en el mercat joguines ecològiques. A-World llencen en aquest certamen unes casetes i castells de cartró de diferents mides. Hi ha les més petites perquè els infants converteixen l’espai en una casa de nines, o bé les de mida gran com si es tractés de la propi casa del nen.  La companyia també té com a clients les escoles i les ludoteques. L’article s’entrega sense pintar perquè els infants puguin decorar-lo al seu gust.

La porta dels angelets de les dents

Wondernology s’ha inventat una porta de fusta màgica. És molt petita i serveix perquè l’angelet de les dents accedeixi a l’habitació i deixi un regal al nen que ha perdut una dent. És un producte solidari fet per joves amb discapacitat intel·lectual.

Altres productes que mai no passen de moda són les joguines tecnològiques. Sobretot els jocs per a tauletes. Una categoria de joguina que no s’ha vist afectada per la crisi. Aquest és un sector molt dinàmic que constantment treu al mercat nous articles, que representen cada any un 60% del total. Lluís Gallego, director d’Ibertoy, ha dit que la crisi també els ha afectat reduint el volum de vendes un 20% durant 3 anys. Tot i això, el 2013 les xifres s’han invertit i es percep una petita millora, assegura Gallego, amb un creixement del 0,3%.

Aquesta és l’única fira professional de tot l’estat dedicada a la joguina i el món infantil. En aquesta primera edició s’esperen uns 2.000 visitants de diversos països, com França, Suïssa, Alemanya, els EUA, Israel o la Xina. Tot i que és una fira dedicada als professionals durant el cap de setmana s’obre el vestíbul principal de la fira a tots els visitants. S’han programat activitats i tallers per als més petits.

El Nan Casteller, guanya un premi Ibertoy

La joguina catalana, El Nan Casteller, s’ha endut el guardó al millor joc de construcció, manualitats i ciència que ha atorgat l’organització. És una joguina formada per 40 peces de fusta on es poden recrear models reals de castells, de diferents mides i complexitats.