Durant prop de tres hores la Marta ha contestat a preguntes com aquesta amb l'objectiu d'avaluar el seu estat cognitiu. És una de les voluntàries que participa en l'anomenat Estudi alfa. El seu objectiu és trobar fórmules per detectar indicis d'Alzheimer de manera precoç, abans que la malaltia es desenvolupi. "El meu pare va patir la malaltia. Quan vaig veure la convocatòria m'hi vaig voler apuntar." L'èxit de la convocatòria de la Fundació Pasqual Maragall va ser aclaparador. Més de 5.000 persones s'hi van voler apuntar. Això ha permès que es dugui a terme un estudi previ amb una mostra de 2.000 voluntaris. D'aquests, els 400 més adients participaran en l'estudi final a mitjan any que ve. La Cristina n'és una candidata. "Per sort no vaig veure la part dolenta de l'Alzheimer perquè a l'etapa final de la seva vida la meva mare encara ens recordava, però vull ajudar a la investigació." Els participants han de tenir entre 45 i 65 anys i ser fills d'una malalt d'Alzheimer. Han d'estar, també, completament sans. Això és perquè es volen detectar factors de risc i indicadors previs a l'aparició de la malaltia. NINA GRAMUNT, neuropsicòloga de la Fundació Pasqual Maragall "Només que retardéssim l'aparició d'aquesta patologia en cinc anys els casos d'Alzheimer quedarien reduïts vora la meitat. Això és perquè moltes de les persones que pateixen la malaltia no hi arribarien en el seu període vital." Es calcula que abans de poder-se diagnosticar l'Alzheimer passen 20 anys en una fase incipient en la qual el cervell comença a deteriorar-se. Un període clau per entendre la malaltia i que, amb aquest es tudi, es vol comprendre millor.

El mes de setembre de l’any passat, la Fundació Pasqual Maragall va fer una crida a la població per trobar 400 voluntaris que volguessin col·laborar en l’Estudi alfa. Més de 5.000 persones s’hi van presentar. Això ha permès la realització d’un estudi previ en el qual participaran 2.000 persones. Se’ls faran tests de memòria i se n’elaborarà un informe bàsic de l’estat cognitiu. Des del mes d’abril, unes 500 persones ja han dut a terme les proves. D’aquests 2.000 voluntaris en sortiran els 400 candidats més adients per participar en l’estudi final, que no començarà fins la a primavera de 2014.

Els voluntaris han de tenir entre 45 i 60 anys i les capacitats cognitives intactes, sense indicis ni símptomes de la malaltia. Les 400 persones que participaran en la fase final de l’estudi han de tenir també un cas diagnosticat d’Alzheimer en algun dels seus progenitors.

Segons explica Nina Gramunt, neuropsicòloga de la Fundació Pasqual Maragall, existeixen evidències científiques que hi ha una fase preclínica que comença 20 anys abans que es manifestin els primers sínmptomes de l’Alzheimer. Amb aquest estudi es vol aconseguir ampliar la informació existent sobre aquesta etapa i, d’aquesta manera, aconseguir eines per detectar factors de risc i indicadors que permetin predir de manera precoç el desenvolupament de la malaltia. Segons la doctora Gramunt, “si s’aconseguís retardar cinc anys l’aparició de l’Alzheimer, els casos d’afectats per aquesta malaltia es reduirien a la meitat”. Això es deu que molts dels malalts desenvolupen la malaltia en una etapa molt avançada de la vida.