No tot està perdut. Si teniu la mala sort de perdre el mòbil, la cartera o algun objecte de valor al transport públic, encara sou a temps de trobar-lo. El primer que heu de fer, en un temps de 48 hores, és dirigir-vos al punt de TMB Diagonal, a les línies 3 i 4, amb el vostre DNI a la mà, si no, sempre podeu autoritzar una persona que pugui anar a recollir-lo. En aquest cas haurà de portar una autorització signada per vosaltres, una fotocòpia del vostre DNI i l’original de la persona que fa el tràmit. Les gestions es poden fer també per internet.

Teniu una setmana

Les coses no es guarden eternament al punt de TMB de Diagonal. Després d’una setmana, la majoria de mòbils, targetes o aparells electrònics viatgen fins a l’Oficina de Troballes de l’Ajuntament, el servei d’objectes perduts. Aquí s’intenta, si és possible, esbrinar qui és el propietari de l’objecte i posar-s’hi en contacte. En cas que l’objecte perdut és una peça de roba, s’envia a un magatzem que TMB té a Vilapicina. Si en un mes ningú no la reclama s’entrega a una ONG.

I si ho heu perdut al carrer?

Si no heu perdut el vostre objecte de valor a la xarxa de transports públics de Barcelona o a Rodalies, la cosa es complica. Sempre podeu mirar en el web dels Mossos d’Esquadra però aquí només es recullen els objectes de valor que, en principi, han estat sostrets prèviament als propietaris. També podeu optar per fer ús de les xarxes, com l’afortunat cas de la noia que va perdre, al carrer, una motxilla farcida de càmeres fotogràfiques i discs durs. Gràcies a una piulada de la noia, en què denunciava la desaparició, i a milers de retuits posteriors, finalment la persona que va trobar la motxilla es va posar en contacte amb ella, mitjançant la xarxa social, i li va acabar retornant el contingut. En el cas del mòbil sempre és recomanable instal·lar l’aplicació que permet bloquejar-lo, fer-lo sonar i conèixer-ne la darrera posició coneguda. Per a Android l’aplicació oficial es diu Troba el Meu Dispositiu i per internet podeu accedir-hi aquí. En el cas d’un iPhone heu de consultar des de l’iCloud o bé mitjançant l’aplicació de l’App Store, que en alguns casos ja es troba preinstal·lada al mòbil.