Com podem interpretar els missatges sobre alimentació i salut que es difonen als mitjans i les xarxes socials? El projecte Nutrimedia, de l’Observatori de la Comunicació Científica, neix per donar pautes als usuaris per interpretar críticament aquestes informacions. El web de la iniciativa, a més, avalua científicament alguns mites relacionats amb els aliments i, en alguns casos, els desmenteix.

Com puc interpretar críticament els missatges sobre alimentació i salut?

El projecte Nutrimedia ofereix una llista d’11 pautes per despertar l’esperit crític dels usuaris davant de notícies, mites i anuncis relacionats amb els aliments. Alerten que abunden els missatges sense base científica i les exageracions i per això recomanen, per exemple, ser escèptics davant de resultats increïblement positius o negatius. També recorden que els estudis presentats en congressos poden ser preliminars. En tot cas, conclouen que “cal molt sentit comú per moure’s per la jungla dels missatges d’alimentació i salut”.

Quatre missatges incerts sobre aliments

L’equip d’investigadors de Nutrimedia ha avaluat missatges i preguntes dels usuaris, contrastant-los amb proves científiques disponibles.

  • “L’oli de palma és més perjudicial per a la salut que altres greixos d’ús similar”: Els investigadors consideren que falten estudis de qualitat sobre aquesta qüestió i que aclareixin si aquest producte augmenta o no el risc de mortalitat precoç.
  • “La xocolata prevé malalties cardiovasculars”: L’equip de Nutrimedia afirma que no s’ha provat científicament que la xocolata tingui cap efecte de prevenció. Afegeixen que totes les afirmacions que així ho apuntin són “infundades i gratuïtes”.
  • “La llet sense lactosa és més fàcil de digerir”: En aquest cas, s’ha analitzat l’anunci d’una llet sense lactosa. Els investigadors sostenen que no s’han estudiat els efectes gastrointestinals del consum de llet sense lactosa en persones que no són intolerants. Afegeixen que no sembla justificat que algú que no té intolerància a la lactosa prengui llet sense aquest sucre.
  • “La dieta vegana és beneficiosa per a la salut”: Des de Nutrimedia, troben dubtosa aquesta afirmació. Això sí, afegeixen que una dieta vegetariana o vegana ben planificada proporciona els nutrients adequats.