
La Selectivitat 2025 a Catalunya incorpora diversos canvis importants que afectaran tant l’estructura dels exàmens com els criteris d’avaluació. Malgrat aquestes modificacions, el format general de les PAU (proves d’accés a la universitat) es manté amb una fase general obligatòria i una fase específica voluntària.
Estructura de les PAU 2025: què es manté?
La fase general de la nova Selectivitat 2025 inclou cinc exàmens:
- Llengua i Literatura Catalanes
- Llengua i Literatura Castellanes
- Llengua Estrangera
- Una matèria comuna a triar: Història o Història de la Filosofia
- Matèria obligatòria de la modalitat cursada
La nota d’accés a la universitat es calcula combinant la mitjana de batxillerat (60 %) i la fase general de la PAU (40 %) i sumen un màxim de 10 punts.
Fase específica: més opcions per apujar nota
A la fase específica de les PAU 2025, els estudiants podran presentar-se fins a tres exàmens de matèries de modalitat per assolir la nota màxima de 14 punts, a banda de l’assignatura examinada a la fase general. Tot i això, només se sumaran les dues millors notes ponderades de les matèries que cada universitat determini per als graus, sempre que les qualificacions siguin iguals o superiors a cinc punts.
Nous exàmens PAU: més competències i menys tipus test
Un del principals canvis de la Selectivitat 2025 és l’adaptació dels exàmens a un enfocament més competencial i menys memorístic, un canvi que s’ha introduït per donar compliment a la nova llei d’educació, la LOMLOE. Això vol dir que en les proves l’alumnat ha de demostrar a través d’exercicis competències concretes, com ara capacitat de gestionar la informació mitjançant l’anàlisi i interpretació de diferents fonts amb raonament crític, o la capacitat de resoldre problemes en un sentit ampli en totes les matèries.
Pel que fa als aspectes més pràctics, hi ha altres canvis destacats:
- S’elimina l’opció de triar entre dos models d’examen: només hi haurà un únic model per assignatura, tot i que poden tenir algunes preguntes o exercicis opcionals.
- Es redueixen les preguntes tipus test o de resposta única (fins a un màxim del 30 % de cada prova)
- La correcció valorarà més la presentació, la coherència i la correcció ortogràfica i gramatical, amb penalitzacions per les faltes d’ortografia de fins a un 10 % en sis assignatures (Llatí, Grec, Geografia, Història de la Filosofia, Història i Literatura Dramàtica), i fins a un 20 % en les matèries de llengua.
S’eliminen les lectures obligatòries
A partir d’aquest any, han desaparegut les lectures obligatòries a les assignatures de llengua i literatura catalanes i castellanes, dues de les matèries comunes per a tots els estudiants. Ara són els centres els que decideixen quins llibres ha de llegir l’alumnat, tot i que Educació els ha fet arribar propostes.
Per tant, ja no es faran preguntes sobre títols concrets, sinó que s’avaluaran les competències amb preguntes sobre tòpics, gènere i recursos literaris basades en fragments de llibres que els alumnes no han hagut de llegir.
Les assignatures optatives de Literatura Catalana i Castellana; en canvi, sí que mantenen les lectures obligatòries.
Noves matèries PAU 2025: més opcions per a estudiants d’arts i música
Aquest 2025, s’incorporen quatre assignatures a les PAU de Catalunya:
- Moviments Culturals i Artístics
- Cor i Tècnica Vocal
- Dibuix Tècnic aplicat a les Arts Plàstiques i al Disseny
- Tècniques d’Expressió Graficoplàstiques
Amb aquestes incorporacions, el total de matèries examinables a la selectivitat catalana serà de 35 assignatures.
