La investigació es basa en un informe de la Sindicatura de Comptes. El document va treure a la llum unes suposades irregularitats en la construcció del nou Hospital de Sant Pau. L'edifici va costar 38 milions d'euros més del que estava previst. I no només això. Segons la fiscalia, es van adjudicar desenes de contractes sense fer-ne el corresponent concurs públic. Per això, el jutge ha citat a declarar com a imputats gairebé tots els càrrecs directius que hi va haver a Sant Pau entre el 2001 i el 2009. Hi aniran el 3 de juliol. Vol que li expliquin quin procediment se seguia per assignar les obres a una empresa o una altra. A la llista hi apreixen noms com el de Xavier Casas, exprimer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, o Josep Prat, expresident de l'Institut Català de la Salut. I curiosament, també hi ha dues persones mortes. Una és l'exconseller de Sanitat Josep Laporte, mort el 2005, i l'altra és un membre de l'arquebisbat. Segons fonts judicials, sembla que l'error és de la fiscalia, que en passar l'escrit al jutge, no va actualitzar les dades. Amb les d'avui, ja hi ha una vintena de persones imputades en el cas. La investigació, de moment, s'ha dividit en tres parts: una per les obres del nou hospital, una altra per desviament de fons i l'última, per uns suposats contractes falsos que servien per pagar la nòmina a persones que havien deixat el càrrec a Sant Pau.

El Jutjat d’Instrucció número 22 de Barcelona ha decretat nou noves imputacions pel cas de presumptes irregularitats en les obres del nou Hospital de Sant Pau. A instàncies de la fiscalia, citarà a declarar l’exprimer tinent d’alcalde de Barcelona Xavier Casas i l’exdirector de l’ICS i d’Innova Josep Prat pels delictes de prevaricació i malversació. Per un error del Ministeri Fiscal, entre la llista d’imputats consta l’exconseller de Sanitat Josep Laporte Salas, que va morir el 2005. El pròxim 3 de juliol també hauran de delcarar davant del jutge el director gerent de la Fundació Privada Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, Jordi Bachs, l’exdirector gerent de l’hospital Jordi Colomer i l’exgerent del centre sanitari i exdirector de l’Incasòl Josep Antoni Grau. En la llista d’imputats també consten tres religiosos vinculats a l’hospital, un dels quals va morir el 2011.

El jutge els demanarà explicacions sobre la seva participació en les obres, que es van iniciar l’any 2000. La investigació es basa en un informe de la Sindicatura de Comptes segons el qual la facturació final dels treballs es va elevar fins als 217 milions d’euros, mentre que els contractes signats sumaven 178,5 milions.