Són les últimes imatges de la balena abans de perdre-li el rastre. Ha marxat cap al sud, després que tècnics de la Generalitat l'han acompanyada amb l'ajuda de dues embarcacions de Salvament Marítim i la Guàrdia Civil fora del recinte del Port. Durant el matí, el cetaci s'havia mogut per la zona de la terminal de creuers. Una incursió estranya, perquè les balenes sanes no s'apropen tant a la costa. Però no del tot impossible en el cas d'exemplars joves com aquest, d'uns vuit metres i en bon estat de salut. PERE ABELLÓ vicedirector de l'Institut de Ciències del Mar "Les balenes solen anar en grups relativament petits, i podria ser que els grans estiguessin molt més enfora i no els poguessin veure aquí. És normal la dispersió dels juvenils." Els tècnics no han pogut confirmar l'espècie de balena, però el més probable és que es tractés d'un rorqual, la més comuna a la Mediterrània. S'alimenta de plàncton i són animals pacífics, que no són cap amenaça per als humans. Malgrat això, ahir es va desallotjar per precaució la platja de Sant Sebasità durant una estona. Aquest va ser el primer lloc on va ser vista la balena ahir a la tarda. La van veure els alumnes d'una escola de padel surf mentre navegaven a només cinc metres de la platja. Aquesta tarda han tornat a l'aigua sabent ja que no tindrien la companyia de l'animal. S'han quedat, això sí, amb el record de viure una experiència absolutament excepcional.

Noves imatges, gravades ahir pel Moloka’i SUP Center, mostren l’exemplar de balena que des de dimarts es troba a prop de la platja de Sant Sebastià. El CRAM ha fet albiraments i el cetaci, suposadament jove, fins a aquest migdia encara era a prop de la costa de la ciutat, primer a la terminal de creuers i després al moll de l’Energia, punt des d’on Salvament Marítim i la Guàrdia Civil, amb l’ajuda del CRAM i tècnics del Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, l’han “convidat” a marxar. Aparentment estava bé de salut. El Port dedueix, però no ho confirma, que es tracta d’una espècie anomenada rorqual comú.

Pere Balló, de l’Institut de Ciències del Mar, ha explicat a Barcelona FM que es tracta d’una espècie inofensiva, però “un cop de cua d’una bèstia que pesa tones pot fer mal o pot tombar una embarcació petita”. Balló afirma que les balenes no són tan escasses com podria imaginar-se, però “normalment es veuen a alta mar. És estrany que es veiés a la platja. És excepcional i no sembla que sigui un exemplar malalt ni moribund, potser s’ha perdut del grup o potser està explorant”.

Àlex Aguilar, director de l’Institut de Recerca de la Biodiversitat de la UB, coincideix que “si s’apropa vol dir que té un problema perquè busquen aigües poc fondes per respirar millor”. Dedueix que podria tractar-se d’una balena acabada de néixer abandonada per la mare o bé un exemplar jove que s’ha desorientat. Aguilar explica que l’època de reproducció d’aquests animals acostuma a tenir lloc entre novembre i principis d’any. “S’alimenten de plàncton, no tenen dents i mai no ataquen banyistes. Se n’aparten perquè la presència humana els fa por.”