Alguns hospitals de Barcelona, sobretot privats, ja disposen de la nova vacuna de la grip en esprai nasal. Està aprovada per a infants de més de dos anys i fins als 18. Es tracta d’una vacuna feta a partir del virus viu atenuat i és eficaç en les quatre variants de grip que circulen actualment.

Segons Álvaro Díaz Conradi, cap de Pediatria de l’hospital HM Nens, la vacuna en esprai nasal ofereix millor protecció que la intramuscular. Cal tenir en compte, recorda, que està contraindicada per a infants amb asma o immunodeprimits. Té l’avantatge, a més, que és més còmoda de posar i menys invasiva que la vacuna amb injecció.

Les vacunes de la grip per a nens no estan incloses en la Seguretat Social (només per a aquells entre els sis mesos i els dos anys amb prematuritat) i, per tant, s’han de pagar. Ara per ara, segons Díaz, la vacuna en esprai nasal només es pot trobar en centres privats i té un cost d’uns 25 euros. Es tracta d’una innovació que va arribar al mercat el 2019 però que aquí a Catalunya, amb l’esclat de la pandèmia, pràcticament no s’havia fet servir.

La vacuna en esprai de la covid, en estudi

La Universitat d’Oxford està desenvolupant un vaccí per a la covid-19 que, també, s’administra amb un esprai nasal. S’espera, com passa amb la de la grip, que tingui avantatges pel que fa a la immunització. Encara està en fase clínica, és a dir, que s’està provant amb algunes persones voluntàries.

Els pediatres demanen vacunar els nens

Els pediatres creuen que aquest any la grip pot tenir una incidència important en infants. El motiu, que la majoria no han estat mai en contacte amb la grip, perquè l’any passat el virus predominant va ser el SARS-CoV-2, que va desplaçar altres virus respiratoris. Per això, l’Associació Espanyola de Pediatria demana vacunar els nens d’entre sis mesos i cinc anys per protegir-los del virus.