Després de dos cursos amb confinaments i grups aïllats, s’estudia una nova proposta que podria substituir les quarantenes escolars dels alumnes no vacunats: fer dos tests d’antígens als alumnes que hagin tingut un company positiu. Les proves es farien en els 10 dies posteriors al contacte i, si donen negatiu, els infants podrien tornar a l’escola amb normalitat.

Així ho planteja Toni Soriano, pediatra de l’Unitat de Patologia Infecciosa i Immunideficiències Pediàtriques de l’Hospital Vall d’Hebron, que demana que s’estudiï la iniciativa en les properes setmanes si la pandèmia manté l’evolució actual.

Sense contagis secundaris en el 98 % dels casos

Actualment a Barcelona hi ha 14 grups escolars confinats (un 1,39 %) amb una tèndència a l’alça. Però tot i aquesta evolució creixent no s’ha detectat un increment d’hospitalitzacions infantils ni casos greus pediàtrics, segons explica el doctor Soriano, que també recorda que quan es detecta un positiu a l’aula en el 98 % dels casos no s’encomana ningú més. Per això, “sabent que la transmissió a l’aula és mínima”, Soriano platenteja actualitzar protocols en aquesta línia.

Les famílies exigeixen actualitzar protocols

Les famílies veuen de bon grat la mesura i demanen canvis en la normativa de la covid a l’aula. La directora de l’aFFaC, Lidón Gasull, demana poder fer els tests perquè els nens puguin tornar a classe i denuncien que “és un daltabaix cada cop que una família té un fill confinat” per les dificultats logístiques que suposa.

En aquest sentit, l’aFFaC denuncia que només es doni la baixa als progenitors quan l’infant és positiu, però no en aquests aïllaments preventius, fet que “genera moltes dificultats a les famílies”.

Des d’aquesta entitat creuen que l’actuació del Departament d’Educació ha estat “feixuga i lenta” a l’hora d’actualitzar els protocols, sobretot tenint en compte “la baixa incidència de la pandèmia a les escoles. Gasull també critica que s’estigui aplicant” un protocol tan sever als nens, en contrast amb el que passa a la resta de la societat”.