Descontents amb les explicacions municipals. Així han sortit aquest dimecres alguns veïns de Sant Andreu de l’audiència pública extraordinària dedicada al tanatori que està previst fer als terrenys de les antigues Casernes de Sant Andreu. Havien aconseguit l’audiència a partir de la recollida de signatures de veïns contraris al projecte, per poder explicar les seves demandes. A la sortida, però, s’han mostrat decebuts perquè consideren que l’Ajuntament de Barcelona tira “pilotes fora” perquè “l’únic argument que ens donen és que no tenen opcions legals per evitar el projecte”, del qual responsabilitzen al Consorci de la Zona Franca (els terrenys eren del Consorci, però el 2018 els van subhastar i es van adjudicar a Mémora).

Entre altres reivindicacions, les entitats contràries al tanatori demanen l’aturada de la venda dels terrenys. Volen quees respectin escrupolosament els acords derivats dels processos participatius. I reclamen que tornin a ser sòl públic per edificar-hi els equipaments pendents des del 2006. Després de la decepció de l’audiència pública, tenen previst reunir-se la setmana vinent per decidir quines accions emprendre.

De la sorpresa a la indignació

Va ser a la tardor quan els veïns es van assabentar de la venda d’aquests terrenys de les casernes a l’empresa Mémora. De seguida es van mobilitzar per un projecte que consideren que s’ha fet d’esquena al barri, després de 14 anys de negociacions i retards en els equipaments i plans promesos per a l’illa. La darrera mobilització va ser el 5 de juny, una concentració en forma de vetlla davant la plaça d’Orfila.

Tot i això, el pla segueix de moment endavant. Això sí, després de la pressió veïnal contra aquest projecte, l’Ajuntament de Barcelona ha pactat amb Mémora recuperar el 75 % de la parcel·la on s’ubicarà el tanatori per destinar-la a equipaments públics que es pactaran amb les entitats del barri. La cessió, que queda recollida en el pla urbanístic, serà gratuïta i indefinida.