És la xifra que temen els treballadors de rehabilitació de l'àmbit penitenciari. Ja fa dos mesos que protesten per evitar que se'ls retalli el 15% del sou i de la jornada laboral als interins, que representen el 80% del personal de presons. Així, la Generalitat es vol estalviar gairebé 2 milions i mig d'euros. Els afectats, però, han presentat alternatives per pal·liar la despesa econòmica. CRISTIAN PÉREZ, CSIF Presons "L'estalvi de més de 12 milions l'any recuperant el menjar dels interns per part de l'Administació." Uns àpats que en alguns centres preparen empreses privades. Avui els interins s'han concentrat davant de la conselleria de Justícia i s'han dirigit cap al passeig de Gràcia fins a la seu de la Direcció General de la Funció Pública, l'organisme que els aplicarà la retallada. Amb l'escenificació de la mort de la rehabilitació denuncien que les presons es convertiran en magatzems de delinqüents. ELISABET, educadora social de Quatre Camins "Jo treballo amb maltractadors, violadors..." ALBERT ANTÓN, CCOO Presons "Això serà més car a llarg termini (estalvi 2milions 400 mil euros)." És demà quan s'aprovarà la Llei de mesures fiscals i financeres, que preveu la retallada. Però els treballadors interins de presons tenen la mirada posada en una esmena que els vol eximir, juntament amb altres col·lectius, d'aquesta mesura. Asseguren que tots els grups parlamentaris menys el govern els donaran suport.

Uns 300 treballadors interins de presons, entre els quals hi havia psicòlegs, juristes i educadors socials, s’han manifestat aquest dimarts des de la conselleria de Justícia fins a la Direcció General de la Funció Pública a la plaça de Catalunya i han tallat el trànsit pel camí. Han protestat per la retallada del 15% de la jornada laboral i el sou que preveu la Generalitat.

La marxa, l’han encapçalada els representants dels sindicats de presons: CSIF, Catac, UGT i CCOO. Aquests han lluït una pancarta amb el lema “Menys 15% de tractament és igual a més 15% de víctimes”, en referència a l’impacte que la retallada pot suposar en el tractament i la reinserció dels presos.

Segons els professionals, els ajustos obligaran a reduir els programes de rehabilitació, per la qual cosa hi haurà menys presos que puguin accedir a un tercer grau. Si es dedica menys temps als presos, afirmen els professionals, en serà més difícil la reinserció. Fa dos mesos que els treballadors de presons es manifesten, però no s’han rendit. Aquest dimecres es concentraran davant les portes del Parlament, on es votaran els ajustos, per pressionar fins a l’últim moment.