(ACN/Redacció) Els Mossos d’Esquadra impulsen un nou programa per prevenir l’assetjament escolar. Es basa a fer que alguns alumnes de 3r i 4t d’ESO ajudin els més petits, els de primer cicle, i fins i tot facin d’enllaç amb la policia si fes falta. L’objectiu és que la proximitat de les edats faci més fàcil explicar aquestes situacions de “bullying” que potser alguns no volen compartir amb els pares o el tutor. A més, aquests alumnes més grans tenen el contacte d’alguns agents per si calgués notificar-los algun cas més greu.

El sistema demana que, a cada centre que implementi el model, hi hagi uns “alumnes referents” en temes d’assetjament. Aquests estudiants, que sempre són de 3r o 4t d’ESO, reben una formació per part dels Mossos, fan una xerrada als alumnes més petits i després es mantenen a l’expectativa perquè qualsevol nen els pugui demanar ajuda si pateixen assetjament i perquè facin d’enllaç amb la policia si es dona un cas greu que no poden solucionar ells mateixos.

38 escoles implanten el nou programa

Aquest curs escolar 2021-2022 és el primer en què s’ha implantat el programa ‘De tu a tu’. El curs passat es va fer una prova pilot a l’institut Santiago Sobrequés de Girona que, segons explica el cap de l’oficina de delictes d’odi dels Mossos, va ser un èxit. “Els professors ens van dir que, per la seva experiència, el sistema havia salvat vides”.

Ara són 38 escoles a Catalunya les que estan implantant el model i un total de 190 alumnes ‘referents’ implicats. En molts casos són els mateixos Mossos de l’Àrea Bàsica Policial els que s’acosten a l’escola per oferir el curs, però els centres també poden demanar-ho directament.

Els Mossos atenen 332 casos en tres anys

Segons les xifres dels Mossos d’Esquadra, a Catalunya cada any hi ha una mitjana de 100 casos d’assetjament escolar denunciats. Del 2019 al 2021 se’n van registrar 332. Tot i això, la policia catalana està convençuda que els casos són molts més, però que es mantenen en aquell calaix del qual s’anomena la “xifra negra”: la infradenúncia, allò que passa, però que no arriba mai a instàncies policials.