El pla vol donar un ús provisional d’interès públic a terrenys en desús de la ciutat. Les iniciatives presentades seran avaluades per una comissió que tindrà en compte la implicació del projecte a l’entorn, l’autosuficiència i autogestió del projecte, la creativitat, la innovació, la sostenibilitat ambiental i el major impacte i rendiment social. En aquesta edició, els emplaçaments que es proposen per desenvolupar-hi projectes es troben als barris de Sants, Poble-sec, les Corts, Pedralbes, la Font d’en Fargues, el Carmel, Horta, Porta, la Prosperitat, la Trinitat Vella, el Poblenou i la Verneda i la Pau.

A l’octubre de 2012 es va convocar la primera edició d’aquest pla amb l’objectiu de cedir la gestió temporal de 19 solars municipals a entitats, associacions i fundacions sense ànim de lucre. Al novembre de 2013 va tenir lloc l’acte de signatura dels contractes i de lliurament dels espais a les entitats perquè els gestionin i els donin un ús temporal durant tres anys.

En la primera edició es van recuperar espais com l’Espai Gardenyes, el Bicipark Numància, el Portal de Sants, l’Illa dels 3 Horts, l’Espai Germanetes, BioBui(L)t-Txema, Can Roger, Connect Hort Espai polivalent, Hort Aspanias, La ferroviària, Porta’m a l’Hort i Projecte Verd.

La Comissió d’Avaluació del concurs, formada per entitats, associacions i grups polítics, va declarar deserts cinc dels emplaçaments on, o bé no s’havien presentat propostes o bé les presentades no es van considerar suficients per dinamitzar l’emplaçament. Altres dues entitats o associacions van acabar renunciant a fer-se càrrec del solar.