pediatra

(Redacció/ACN) El nou protocol per a l’activitat pediàtrica inclou més revisions preventives als infants. També es faran més cribratges per detectar malalties cardiovasculars amb risc de mort sobtada entre els zero i els 14 anys. A més a més, s’augmenten els controls per detectar de forma precoç trastorns del neurodesenvolupament.

El nou document, Créixer amb salut, incorpora senyals d’alarma sobre l’ús de l’entorn digital i per identificar trastorns de la salut mental en infants i joves. També dedica un apartat específic al descans amb proves per detectar possibles trastorns del son.

De 10 a 14 revisions pediàtriques recomanades

Pel que fa a les revisions preventives, el nou protocol en proposa quatre d’addicionals entre els 0-7 dies i als 3, 10 i 12 anys. Una altra de les novetats del protocol, que no s’actualitzava des del 2008, és també l’apartat sobre salut mediambiental per reforçar la prevenció, detecció i avaluació dels riscos mediambientals que poden afectar la salut d’infants i adolescents.

En el cas de l’acompanyament a les sexualitats, el nou protocol estableix visites preventives per “fomentar l’adquisició d’hàbits saludables amb l’educació sexual i afectiva”, i vol ajudar tant els adolescents com les famílies a resoldre possibles dubtes o inquietuds.

En la presentació del protocol, el secretari de Salut Pública, Esteve Fernández, ha dit que es tracta d’una gran fita que permet tenir una guia de promoció i prevenció de la salut. “Proposa un enfocament holístic, de prevenció, de donar resposta i alineat amb el context social”, ha afegit Gemma Ricós, responsable de Pediatria de la Direcció Estratègica d’APiC del Departament de Salut. Per la seva banda, Blanca Prats, cap del Servei de Salut Maternoinfantil de la Secretaria de Salut Pública, ha destacat que serà una eina molt útil.

En l’elaboració del protocol hi han participat 200 professionals de l’àmbit pediàtric. Ara es farà formació als professionals i s’anirà desplegant progressivament, sense un calendari concret.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a