Escolta aquesta notícia

Els Mossos d’Esquadra han dissenyat una nova estratègia per combatre la multireicidència, l’han anomenada pla Kanpai, una expressió japonesa que es fa servir per brindar abans de buidar el got. Es tracta d’un pla transversal que en una primera fase es desenvoluparà a la ciutat de Barcelona, Badalona i Hospitalet, amb el focus posat en el transport públic i l’aeroport. La nova estratègia té un àmbit preventiu amb accions com ara més presència policial, però també hi ha una part reactiva amb actuacions més dirigides.

El cos policial ha explicat que es tracta de prioritzar els recursos que ja disposa i reorganitza-se d’una manera més “intel·ligent”; amb les dades més ordenades, un increment de la perspectiva i amb la col·laboració d’altres actors. En aquest sentit, expliquen que espais com els serveis socials, l’àmbit legislatiu o els mitjans de comunicació formen part també d’aquest nou pla.

Ordenar més bé els efectius

Els agents del Grup Regional de Delinqüència Urbana (Fura) continuaran sent part fonamental d’aquest model, però amb aplicacions més senzilles per poder afinar i focalitzar el delinqüent. També s’incorporen les unitats d’ARRO i de la Brigada Mòbil (Brimo), que continuaran fent tasques de seguretat ciutadana i baixaran de les furgonetes amb l’objectiu de “limitar les oportunitats” dels delinqüents. Tot i que s’incrementarà la presència policial al carrer, aquest no pas és l’objectiu principal. “Es tracta d’incrementar la presència a partir d’una intel·ligència policial, d’una anàlisi de les dades, d’estudiar els currículums delictius, etc.”, detallen fonts policials.

La nova estratègia busca per exemple detectar abans els itineraris dels multireincidents que es desplacen quan se celebren a la ciutat grans esdeveniments com ara el MWC, i aconseguir poder actuar abans no marxin. Per motius com aquest el pla incorpora al Cos Nacional de Policia (CNP). També es continuarà col·laborant amb la Guàrdia Urbana com fins ara.

Detencions més eficients

Aquesta nova perspectiva l’operació no busca detenir-ne més, sinó de “detenir-los millor”. Des del cos policial expliquen que l’objectiu és “canviar les condicions perquè els multireincidents deixin d’actuar”. El pla Kanpai començarà primer a Barcelona i entorns en “mode laboratori”. L’estratègia no busca un efecte immediat, sinó que l’impacte de les accions sigui “més eficient”.

“Hem de creat les condicions perquè el delinqüent no actuï amb la percepció d’impunitat” assenyalen des del cos policial. En aquest sentit també s’aposta per “picar a la porta d’altres actors”, perquè dissuadeixin o ajudin aquells que tenen perspectives de sortir del circuit delinqüencial.

Els furts, el delicte més habitual a Barcelona

Els furts són la tipologia delictiva més habitual a la ciutat de Barcelona i se’n registren de mitjana uns 260 al dia, segons les dades fetes públiques en la darrera Junta Local de Seguretat. Malgrat ser encara el tipus de delicte més habitual a la ciutat (representen la meitat dels delictes), els furts van baixar un 6,3 % respecte al 2023. La xifra total durant el 2024 va ser de 94.517 robatoris sense violència, una xifra inferior a la dinàmica dels últims anys en què se superaven els 100.000.

Comparteix a: