A dos quarts de dues de la tarda, agents de la Guàrdia Urbana efectuaven un control, com és habitual, de la venda ambulant als carrers del centre. Ha estat, aleshores, quan un grup de manters s'ha llançat sobre ells i els han ferit lleument. L'agressió s'ha produït a l'encreuament de la Gran via amb Passeig de Gràcia quan quatre venedors ambulants han atacat els dos guardies que els havien alertat que estaven cometent una activitat illegal. Finalment, l'agressió ha acabat amb un detingut mentre que els altres han escapat. Des del principal sindicat de la Guàrdia Urbana, el SAPOL, alerten que ja fa un any i mig que han augmentat aquest tipus d'agressions i demanen una reunió urgent amb l'Ajuntament perquè hi prengui mesures. Entre els principals reclams hi ha que s'augmenti el nombre d'efectius que han de controlar la venda a la manta i que hi hagi més seguretat. MARCOS GONZÁLEZ, secretari general del SAPOL "Ahora no hay protocolo de actuacion, es dejarles hacer lo que quieran y no intervenir. Es imposible no intervenir si estan haciendo actividades ilicitas, Necesitamos protocolos claros de actuacion y segun la ley en vigor." L'Ajuntament subratlla que el protocol que s'està duent a terme és el mateix dels últims mesos i titllen de demagògiques les crítiques. AMADEU RECASENS, comissionat de Seguretat "La Guàrdia Urbana de Barcelona no abaixarà la guàrdia en aquest tema. El que sí que és veritat i insisteixo que aquesta no és la solució definitiva." "Hi ha línies vermelles. No es tolerarà ni s'admetrà cap mena de violència de cap de les parts ni vingui d'on vingui." El comissionat de Seguretat assegura que es tracta d'un fenomen global i generalitzat que està relacionat amb les migracions al Mediterrani i remarca que la solució policial no servirà per solucionar-lo.

L’incident s’ha produït a l’encreuament de la Gran Via amb el passeig de Gràcia a dos quarts de dues de la tarda. Segons explica el sindicat de la Guàrdia Urbana SAPOL, dos agents uniformats s’han dirigit cap a un grup de venedors ambulants per dir-los que no podien ser al carrer quan han estat agredits a cops de puny pels manters. Dos agents han resultat ferits lleus. Un dels venedors ha estat detingut a la plaça d’Urquinaona i la resta han marxat corrents.

Els sindicats reclamen una reunió

Els sindicats majoritaris de la Guàrdia Urbana (SAPOL, CCOO i UGT) han demanat una reunió urgent amb l’Ajuntament per parlar de l’augment de l’agressivitat dels “top manta” i buscar solucions perquè incidents com el d’avui i el de divendres passat no es tornin a repetir.

L’Ajuntament insisteix que la solució no és només policial

De la seva banda, el comissionat de Seguretat de l’Ajuntament, Amadeu Recasens, ha dit que “Barcelona no està disposada a admetre violència als seus carrers”, però ha insistit que la solució a la venda a la manta no és només policial. Ha afegit que la resposta policial que s’esta donant “és la mateixa que s’ha donat durant els últims mesos.”