Escolta aquesta notícia

L’Hospital Vall d’Hebron va atendre el 2024 més d’11.000 persones amb malalties neurodegeneratives com la demència, el Parkinson o l’Alzheimer, que ara es tractaran en un nou espai a l’edifici Garbí del Parc Sanitari Pere Virgili. Un servei que ha de permetre, d’una banda, millorar el seguiment d’aquests pacients i també alliberar espai i càrrega assistencial de l’hospital general.

En total són 120 metres quadrats on s’han pogut crear cinc noves consultes externes, dos despatxos de neuropsicologia i un espai individual per fer tractaments farmacològics individualitzats. Hi treballen 13 professionals, de l’equip de neurologia, neuropsicologia i d’infermeria avançada.

Un edifici construït durant la pandèmia que ara es reinventa per assumir l’increment de pacients d’aquest àmbit. Les previsions són contundents: l’OMS espera que els pacients amb demència es tripliquin d’ara al 2050. En una compareixença davant els mitjans, el gerent del centre, Albert Salazar, ha explicat que les demències i els trastorns del moviments necessitaran cada cop més prestacions i per això ha destacat la “importància” de la posada en marxa d’aquest servei referent.

El director del Servei de Neurologia, Xavier Montalban, ha destacat que es tracta d’un espai d’atenció integral i pluridisciplinar pensat per atendre millor els pacients.

alzheimer vall hebron

Un dels punts forts és l’acompanyament del pacient des del diagnòstic inicial fins al tractament de la malaltia. Aquí és clau el servei d’infermeria avançada que “educa en els tractaments, i el manteniment de les rutines”, explica la Sara Belmonte, infermera de pràctica avançada (IPA) d’aquest servei.

Espai ampli i adaptat

Pel que fa a l’espai s’ha dissenyat perquè sigui més amable, amb espais amplis adaptats per a les persones amb mobilitat reduïda o dificultats deambulatòries. A més a més, aquí pacients de Parkinson poden rebre tractament farmacològic específic que requereix supervisió, però no ingrés hospitalari i, per tant, poden tornar a casa.

Actualment no hi ha cura per aquest tipus de malalties degeneratives en què el diagnòstic precoç és clau i pot ajudar a endarrerir l’avenç d’aquestes patologies. En aquest espai es podrà fer estimulació cognitiva precoç i aplicar teràpies innovadores com Lecanemab, el primer medicament provat per endarrerir l’Alzheimer i que recentment ha rebut l’aprovació de l’Agència Europea de Medicaments.

Comparteix a: