Investigadors de l’l’ICFO i l’IrsiCaixa han desenvolupat un mètode per diagnosticar la covid, un dispositiu no invasiu, portàtil i de baix cost que utilitza la llum en mostres de saliva. Els resultats s’obtenen en menys de 30 minuts.

Com funciona el dispositiu?

Segons la investigadora de l’ICFO, Rubaiya Hussain, s’introdueixen les mostres de saliva en un líquid amb anticossos fluorescents. Si en la mostra de saliva hi ha partícules virals, els anticossos fluorescents s’adhereixen al virus. Tot seguit, s’introdueixen les mostres de saliva a l’aparell i es fan passar sota la llum d’un làser. En cas que hi hagi partícules virals, s’emet un senyal gràcies al marcador fluorescent. En menys d’un minut, el lector transmet el senyal i mostra els pics a un gràfic i alertarà al sistema que la mostra ha donat positiu.

El personal investigador de l’ICFO va dur a terme una prova amb 54 mostres de saliva proporcionades per IrsiCaixa. L’anàlisi va confirmar 31 casos d’un total de 34 positius amb tres falsos negatius. Segons els investigadors, el dispositiu és capaç de detectar la presència del virus en concentracions molt baixes.

La investigadora de l’ICFO i també coautora del treball, Ewelina Wajs, explica que el dispositiu és versàtil. “Seleccionant els anticossos adequats, aquesta tecnologia podria adaptar-se per a la detecció d’altres virus, com els coronavirus estacionals o el de la grip, o fins i tot per a microorganismes presents en cossos d’aigua, com la legionel·la o l’Escherichia coli, amb un temps de resposta més ràpid que el de les anàlisis realitzades habitualment mitjançant cultius”.

Es poden fer 2.000 proves al dia amb un únic dispositiu

Els autors remarquen que amb només un dispositiu és possible realitzar unes 2.000 proves al dia. A més, recorden que els components del dispositiu són de baix cost i estan disponibles al mercat, un fet que permetria la fabricació de l’aparell a gran escala. A més, aquesta tècnica ajudaria a reduir el volum de residus que es generen amb els embolcalls de plàstic dels materials necessaris per dur a terme les proves PCR i els TAR. Segons els desenvolupadors, la nova tècnica de detecció ajuda a reduir el volum de residus que es generen amb els embolcalls de plàstic dels materials necessaris per fer una PCR i els TAR.

Segons els desenvolupadors de l’estudi, el sensor pot ser una solució pel diagnòstic i el control de la propagació del virus en països en vies de desenvolupament, amb un accés limitat a les vacunes i uns sistemes sanitaris fràgils. Diuen que el fet que l’aparell no hagi de ser utilitzat o manipulat per personal especialitzat ni requereixi de laboratoris per obtenir el resultat, “obre la porta a fer cribratges massius en llocs públics com restaurants, escoles, oficines, teatres i cinemes”.