L’Ajuntament i l’AGUICAT, l’Associació de Guies de Turisme Habilitats per la Generalitat de Catalunya, han fet una declaració conjunta de bones pràctiques de la professió a la via pública per minimitzar les molèsties que poden generar als veïns que viuen prop de llocs emblemàtics. Entre les principals hi ha la de limitar la mida dels grups turístics, utilitzar sistemes de radioguia o replantejar els punts d’encotxament i desencotxament de turistes als autocars.

La declaració preveu que el nombre de turistes per grup s’adapti a la grandària dels espais que es visiten, s’utilitzin sistemes de radioguia —els turistes poden escoltar el guia a través d’auriculars—, i també es modifiqui el recorregut de certes rutes per tal d’evitar que els carrers més concorreguts es congestionin. A més, també es prohibeix que es puguin fer explicacions a l’interior de transports públics col·lectius, especialment l’autobús i el tramvia.

En aquestes bones pràctiques, també s’hi inclou un replantejament dels punts d’encotxament i desencotxament dels visitants, ja que en certs carrers es produeixen embussos constants pel gran nombre d’autocars que s’hi concentren. El regidor d’Empresa i Turisme, Agustí Colom, ha destacat que aquesta declaració arriba ara com una normativa, però que després cal fer pedagogia i, de fet, ha precisat que en continuaran fent amb les altres empreses de rutes turístiques. Des del sector, el vicepresident d’AGUICAT, Joan Coll, ha valorat positivament aquestes bones pràctiques ja que permetran, en certa manera, regular la professió.

Coll també ha posat sobre la taula una problemàtica que, assegura, fa temps que arrosseguen, la de les “visites gratuïtes”, amb guies no habilitats que acaben cobrant propines pel servei.