Escolta aquesta notícia

Els casos de racisme policial van ser els que van tenir un percentatge més alt sense denunciar de tots els detectats per SOS Racisme a Catalunya durant el 2024, el 71,15 % del total. Tot i això, les agressions i abusos per part de cossos de seguretat pública han caigut a la tercera posició. Així ho assenyala l’entitat en l’informe anual sobre l’estat del racisme a Catalunya.

La principal causa de denúncia del 2024 han estat les agressions i discriminacions entre particulars, que han crescut un 10 % i són el 32 % del total de casos denunciats a SOS Racisme, mentre que la discriminació en drets socials, educació, habitatge o salut, és la segona causa de denúncia.

L’espai públic és l’àmbit principal d’aquestes agressions (39 %), seguit de les discriminacions entre veïns (30 %). L’entitat considera que aquest augment pot ser producte de “la normalització del discurs d’odi, de l’extrema dreta racista i xenòfoba a Europa i a Catalunya, que alimenta la impunitat i reforça l’estigmatització”.

Set de cada 10 situacions de racisme no es denuncien

El Servei d’Atenció i Denúncia de SOS Racisme (SAiD) ha atès el 2024 un total de 647 situacions de racisme, de les quals set de cada 10 no es denuncien, per desconfiança en les institucions o per temor a represàlies, entre altres motius.

gràfic denúncies racisme

Perfil de les persones ateses

El 38 % de les persones ateses eren de nacionalitat espanyola. Pel que fa a les persones estrangeres, el 32 % estaven en situació regular i l’11 % en situació irregular. Les dones representen el 47 % de les víctimes.

Segons l’origen ètnic racial de les víctimes, el 32 % provenen de Llatinoamèrica i el Carib, el 28 % són del Magreb, i el 13 % de l’Àfrica subsahariana, només el 2 % són d’origen asiàtic. Els europeus, incloent persones gitanes i de l’Est d’Europa, són el 10 %.

Qüestionen el Pla endreça

L’informe també ha detectat a Barcelona “un augment de la vulneració sistemàtica i de retallades de drets, reforçat pel dispositiu Pla endreça, que suposa l’enduriment de la regulació de l’ús de l’espai públic, a través de diverses accions que impacten desproporcionadament en venedors ambulants, persones en situació de carrer, persones en situació administrativa irregular”.

Comparteix a: