A les 10 del matí, el Miguel ja s’havia acomiadat del Poblenou i era a l’interior del taxi que, més tard, l’ha portat a la seva nova llar. Tal com va destapar betevé, el jove, de 36 anys, té paràlisi cerebral i ha viscut més de mig any al carrer, dins d’una tenda de campanya. Però ara, tot això s’ha acabat perquè els Serveis Socials municipals li han trobat un sostre: s’allotjarà al centre residencial Hort de la Vila, gestionat per Sant Joan de Déu.

Em permetrà ser persona i sortir de l’ambient del carrer. Estar a la intempèrie és molt dur, molt dur. No hi ha paraules, només ho sap qui ho viu”, relata el Miguel. Al centre tindrà una habitació per a ell sol completament adaptada per moure’s amb cadira de rodes, i compartirà part del dia a dia amb les 100 persones sense llar que hi viuen. Abans de tot, però, s’estarà aïllat fins que no tingui el resultat d’una prova PCR.

Una empenta per tornar a començar?

A banda de dormir-hi, els inquilins del centre tenen totes les necessitats bàsiques cobertes i se’ls fa acompanyament social i laboral. Cada usuari s’hi està un any de mitjana i la intenció és que, en acabar l’estada, tinguin un habitatge. Ara bé, no en tots els casos el desenllaç és l’esperat. “La realitat és més dura […]. Ho aconseguim en un alt percentatge de les persones que venen al recurs, però no sempre és possible”, lamenta Francesc Pous, responsable d’Hort de la Vila.

El Miguel coneix per primera vegada el centre Hort de la Vila, a Sarrià

Perquè començar de zero no és gens fàcil, i els obstacles encara són més complicats en plena pandèmia del coronavirus. Tot i això, el Miguel és optimista: confia que, de mica en mica, podrà tirar endavant.