Últimament la paraula Ozempic s’ha fet bastant coneguda. Es tracta de la marca que comercialitza un medicament indicat per a la diabetis de tipus 2 amb sobrepès, però que algunes celebritats han popularitzat a les xarxes socials pels seus beneficis en la pèrdua de pes. Aquesta viralització del producte ha provocat que els pacients no puguin adquirir el fàrmac per falta d’estoc. Al betevé directe hem volgut parlar sobre aquest medicament i algunes derivades a les quals està lligat, com els problemes de salut alimentaris.
Ho hem fet amb la doctora Inka Miñambres, responsable d’obesitat de l’Hospital de Sant Pau, i Mercè Barau, vocal de l’Oficina de Farmàcia del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona. Totes dues coincideixen a remarcar que aquest fàrmac s’ha fet més popular perquè és el primer aprovat per a l’ús indicat amb diabetis amb sobrepès, però que hi ha altres marques que també el fabriquen, com Monjauro amb Wegoby, i que té indicació per a l’obesitat, que afecta 1.000 milions de persones arreu del món.
Només es pot consumir amb recepta mèdica
A l’estat espanyol per adquirir medicaments com l’Ozempic s’ha de disposar d’una recepta mèdica cada vegada que l’has d’anar a buscar a la farmàcia. En aquest sentit, la doctora Miñambres creu que la manca d’estoc no està lligada que els professionals no respectin la fitxa tècnica. “El desabastiment té diverses causes: perquè és una de les malalties més prevalents entre la població i sobretot perquè el procés de producció és molt costós ja que s’han de fer materials injectables”.
Per la seva banda, Barau destaca que sigui un fàrmac que ens aporta perdre pes. “Aquestes paraules avui dia acompanyen tota una sèrie de patologies que també s’han de tenir en compte”, afirma la farmacèutica. De fet, segons detalla, l’Ozempic actua com la incretina, un grup d’hormones gastrointestinals que causen un augment en la quantitat d’insulina. “Diuen al cervell que estàs saciat i a l’estómac que ja té menjar, per tant, els enganyen i fan que el pacient mengi menys i això té molta tirada”.
“Hem de convèncer l’Administració que l’obesitat és una malaltia crònica”
Segons el diagnòstic, medicaments com l’Ozempic estan finançats, però l’especialista en obesitat ha volgut insistir que no és un medicament indicat per tractar patologies com el sobrepès i l’obesitat, sinó que és per a la diabetis. En aquest sentit, ha remarcat: “Com a professionals hem de convèncer l’Administració que l’obesitat és una malaltia crònica com ho són la diabetis i la hipertensió” per poder aconseguir el finançament per a aquestes persones.
“No és tan senzill com la força de voluntat combatre aquesta malaltia, hem de pensar que hi influeixen els mecanismes hormonals, que actuen de manera diferent segons la persona”, sentencia Miñambres. També ho comparteix Barau, que apunta que “l’obesitat és un risc cardiovascular que va sumant altres riscos i pot ser molt complexa“. Totes dues, però s’han mostrat esperançades perquè s’està treballant en altres fàrmacs que oferiran més oportunitats terapèutiques i faran que el mercat estigui menys tensionat.