Escolta aquesta notícia

El sistema patriarcal es reflecteix sovint en les famílies o en les relacions de parella. La psicòloga Sílvia Catalán i Mentxu Gutiérrez Jiménez, secretària de les dones i polítiques LGTBI+ de CCOO, han participat en el betevé directe en un taula de debat per abordar temes com els rols de gènere en la societat, la corresponsabilitat en la parella o com influeix el gènere en la trajectòria laboral de la dona.

Sílvia Catalán explica com els patrons familiars del passat incideixen encara en els models de família actuals. “Venim d’una història molt recent en què la família era un pilar fonamental de la societat, però molt tancada i específicament heterosexual, en la qual l’home era la figura pública d’autoritat i no la dona. Ara estem canviant cap a models de família diferents, però encara ens pesa aquesta cultura adquirida que tenim al darrere”.

Contra la bretxa salarial de gènere

Mentxu Gutiérrez indica que el sindicat treballa especialment per trencar la bretxa salarial existent en el mercat laboral entre dones i homes. “Comprovem que aquesta bretxa retributiva s’eixampla moltíssim durant l’edat fèrtil de les dones, quan les treballadores comencen a tenir fills i a cuidar més de la família”.

La sindicalista explica que “la falta de corresponsabilitat per part de la parella en l’educació dels infants afecta les carreres professionals de les dones, perquè la majoria perden les possibilitats de promoció i de formació a partir de la maternitat”.

Negociar la corresponsabilitat

La corresponsabilitat s’entén com la distribució equitativa del treball domèstic entre els integrants d’una família. La psicòloga indica que “ser corresponsable en una parella sense canalla és relativament fàcil, però quan arriba la maternitat és complicat que la responsabilitat compartida surti del no res, si no s’ha negociat abans el repartiment de tasques dins de la parella“.

Sílvia Catalán assenyala que és la dona qui assumeix aquesta pressió de la societat i “s’acaba fent càrrec” de moltes cures i feines de la llar. “L’home no pot ser aliè a aquesta corresponsabilitat, que ha de començar des del moment en què una parella decideix buscar un embaràs”, afegeix.

Rebaixar l’autoexigència

Sílvia Catalán precisa que el concepte d’autoexigència sempre ha anat lligat la figura de la dona: “Se’ns exigeix ser bones treballadores, bones mares, a més de ser bones mestresses de casa, bones amigues i bones filles i tot al 100 % no es pot fer“.

La psicòloga recomana “triar” quines són les ocupacions i responsabilitats “on es vol posar més esforços, quin percentatge es vol dedicar a cada cosa”. Mentxu Gutiérrez coincideix que “la societat exigeix més a les dones”, també en un mercat laboral “essencialment construït per homes i dirigits als homes”.

Comparteix a: