Els joves del Centre Islàmic Camí de la Pau (o Minhaj Ul Quran) han fet a les 18 h una presentació de l’associació i els seus projectes a tots els veïns del Raval que hi han volgut assistir. Després d’una visita guiada a l’oratori, els assistents han pogut gaudir d’un concert de cants sufís, una tradició molt present dins del moviment islàmic del Camí de la Pau, nascut el 1980 al Pakistan i implantat des de fa molts anys a Barcelona.

Una mica més tard, al local que l’Associació per a la Consciència de Krishna té a la plaça Reial han començat les activitats per donar a conèixer el seu hinduisme vaixnava als veïns del Gòtic i tots els barris de Barcelona que s’hi han volgut acostar. Els cants devocionaris hindús o “kirtana” es van alternant amb visites a l’exposició sobre la filosofia dels vedes i representacions de l’obra humorística ‘El geni de la làmpada’ per explicar, des de la seva tradició, com funciona la ment i com es pot controlar. En acabar, una degustació vegetariana o vegana.

Són només dos exemples de tot allò que 24 comunitats religioses de la ciutat ofereixen aquesta nit de dissabte a tothom que vulgui apropar-s’hi i interessar-se per conèixer-ne les tradicions, idees, música, dansa, patrimoni i també gastronomia típica. Pertanyen a vuit religions o tradicions diferents: budisme, hinduisme, sikhisme, judaisme, islam, cristianisme, fe baha’i i tradicions paganes. Dins del cristianisme, n’hi ha tant de catòlic com d’evangèlic i ortodox, a més d’altres tradicions. L’objectiu és difondre la diversitat religiosa generant espais de trobada amb la ciutadania en general, que contrarestin les imatges sovint distorsionades que es donen de determinades confessions.

Oberts al diàleg

La Nit de les Religions de Barcelona és una iniciativa del Grup Interreligiós i Interconfessional de Joves de l’Associació Unesco per al Diàleg Interreligiós (AUDIR). Cada comunitat ha elaborat el programa que volia oferir als seus visitants. Moltes hi han inclòs xerrades o mostres sobre el paper de les dones en la seva tradició.

El projecte s’emmiralla en la Nit de les Religions de Berlín, que aquest dissabte s’està fent també a la capital alemanya. Allà ja fa quatre anys que les diverses confessions obren les seves portes a la ciutadania aquest cap de setmana de setembre, i l’any passat hi van participar més de 10.000 berlinesos. La jornada d’aquesta nit a Barcelona també es vincula al projecte Constructors de Ponts, a través del qual AUDIR facilita que joves del mateix barri i diferents confessions religioses duguin a terme plegats activitats socioculturals i de desenvolupament comunitari.