Al llarg de la nit i fins a la matinada s’han vist flocs de neu a pràcticament tota la ciutat. La neu, que ha caigut de forma testimonial, i en alguns moments en forma de neu granulada, ha arribat a fer-se visible de bon matí damunt d’alguns vehicles o a la vegetació.

El més notori d’aquest dimarts a Barcelona no ha estat tant la neu sinó el fred intens. La ciutat ha viscut enguany diverses nits especialment fredes, però la d’avui ha tornat a rebatre els rècords del present hivern. Ha estat el cas, per exemple, de l’estació del Servei Meteorològic de Catalunya del Raval, on aquest dimarts han anotat una mínima de 1,7 ºC, nou dècimes inferior a la del 8 de febrer i un grau més baixa que el 12 de febrer.

A l’Observatori Fabra també han fulminat la mínima de l’hivern, que fins ara datava del 13 de febrer, amb un registre de -0,9 ºC. Aquesta matinada el termòmetre s’ha desplomat fins a -2,4 ºC, caldria recular fins al febrer del 2012 per trobar un valor tan baix.

Les temperatures nocturnes s’han situat entre 2 i -1 ºC en el conjunt de la ciutat. El fred no serà exclusiu de les primeres hores del dia, el cel cobert també frenarà el termòmetre al migdia, amb màximes que arribaran poc per sobre de la marca dels 5 ºC a la majoria de barris.

Tornarà a nevar?

Els mapes del temps mantenen el pronòstic i continuen anunciant un episodi general de neu  a Catalunya a partir d’aquesta nit i sobretot dimecres al matí. Aquest dimarts a  Barcelona es preveu que es puguin continuar escapant, de tant en tant, alguns flocs de neu testimonials, tal com ja ha passat de bon matí.  Les opcions de veure nevar augmentaran a partir del vespre, moment en el qual una franja de precipitació més extensa començarà a progressar des del sud cap a l’interior del país.

Durant la nit de dimarts a dimecres la nevada anirà guanyant cos a les comarques interiors i de l’oest de Catalunya,  alguns models també apunten que podrà començar a caure, de forma feble, en altres comarques del país, també a l’entorn metropolità de Barcelona.

De matinada és quan s’espera que arribi el gruix de la precipitació -la més abundant-, inicialment encara amb una cota molt pròxima al nivell del mar. La franja de precipitació coincidirà amb l’entrada en altura d’una massa d’aire més càlida, un fet que implicarà que la cota de neu tendeixi a repuntar de forma gradual al llarg del matí, sobretot a la costa.

La nevada sembla que serà abundant fins a mig matí o al migdia a les comarques interiors del país i al Pirineu, on es preveu que s’hi acumulin gruixos significatius. Al migdia la cota de neu ja s’enfilarà per damunt dels 800 m al litoral i en sectors del prelitoral, però encara es mantindrà relativament baixa a l’interior i a la cara sud dels Pirineus. Al vespre, en canvi, la neu es convertirà en pluja per sota dels 2.000 m

I a Barcelona?

A Barcelona hi ha força números de veure nevar a pràcticament qualsevol cota al llarg de la nit, tot i que en principi de forma feble. El moment clau serà entre la matinada i primeres hores del matí (6-9 h) a causa de la presència encara d’aire fred  en altura, i l’arribada de la franja de precipitació més abundant. Els models meteorològics no acaben de posar-se d’acord, alguns mantenen la cota de neu a prop del mar fins a primeres hores del matí o mig matí, però d’altres l’allunyen de les cotes més baixes poc després de la matinada.

El seguiment minut a minut serà bàsic en aquesta situació, a  @btveltemps n’estarem especialment pendents.