Era dilluns i la ciutat es va paralitzar. En els punts més alts de Barcelona van caure fins a 25 centímetres de neu. Els accessos de la platja van quedar tancats i les imatges del port parlen per si soles. A les rondes, les retencions eren constants i, fins i tot, van caldre cadenes per circular. La ciutat va viure unes condicions meteorològiques excepcionals. MARCOS AMORES, meteoròleg "Va entrar molt d'aire fred tenint en compte que era mes de març. I a més es va formar una borrasca a Barcelona, que tampoc no és normal." 8 de març de 2010... 8 de març de 2014. Mateixa estampa, escenari completament diferent. Aquest matí la ciutat oferia una imatge primaveral i a mesura que s'ha acostat el migdia el sol ha escalfat amb força. "Hace cuatro años aquí estaba nevando y ahora ya lo ves... con mangas de camisa. Es el cambio climático." ROGER ESCAPA "El contrast amb la nevada del quatre de març de fa quatre anys és tan gran que avui molta gent ha aprofitat el dia radiant per venir a la platja amb màniga curta." Més d'un ha lluït el banyador per primer cop aquest any i, fins i tot, algun valent s'ha capbussat a l'aigua. A banda de banyistes, el mar era ple de velers, piragüistes i surfistes. El contrast tèrmic era en boca de tothom. "Las cuatro estaciones se han perdido. Ya no hay ni verano... No sabes qué ponerte." "Per fer esport fa molt bon temps, comparat amb el que feia fa quatre anys enrere." L'ambient primaveral ha arribat i sembla que es quedarà a Barcelona, com a mínim, una setmana.

Aquest dissabte, 8 de març, se celebra el quart aniversari de l’última gran nevada a la ciutat. Aquesta jornada, però, destaca per ser clarament diferent perquè lluu un bon sol i les temperatures s’enfilen fins als 20ºC de temperatura màxima. Els barcelonins han aprofitat la jornada primaveral per acostar-se a la platja, on, per primer cop aquest any, s’ha vist gent prenent el sol.

Fem un repàs d’altres nevades històriques de Barcelona:

15 de gener de 1914

Segons els diaris de l’època, van caure uns 24 o 25 cm de mitjana a tota la ciutat. La sèrie climàtica de l’Observatori Fabra posa de manifest que aquell gener de 1914 va ser un dels més freds de la història de la ciutat.

Autor de la foto desconegut. Font: Arxiu Fotogràfic de Barcelona.

18 de desembre de 1920

Van caure entre 25 i 30 cm de neu a tota la ciutat i això va comportar greus problemes de mobilitat.

27 de febrer de 1924

Les publicacions de l’època parlen d’un pam de neu al centre, així com també al Port.

16 de desembre de 1933

A Sarrià es van registrar uns 20 cm i al Tibidabo, 40 cm.

18 de febrer de 1942

Al centre de la ciutat van caure uns 10 cm de neu.

2 de març de 1946

Al Tibidabo va ser la nevada més important en un mes de març des de 1917.

21 de febrer de 1948

Només van caure entre 3 i 5 cm.

25 de desembre de 1962

El matí de Nadal del 62 romandrà a la memòria de molts barcelonins. Els carrers de la ciutat es van llevar sepultats per mig metre de neu a la part baixa de Barcelona i fins a un metre i mig a les cotes més altes. La neu es va mantenir fins al dia de Reis.

6 de gener de 1985

Segurament és la jornada de Reis més recordada a la ciutat, ja que la neu va començar a caure durant la tarda del dia 5, amb la rua dels Reis Mags. Malgrat les imatges idíl·liques de la neu, que va deixar gruixos d’entre 5 i 10 cm a la ciutat, les inclemències meteorològiques van causar la mort de quatre persones, entre els quals es trobava un diputat del Parlament.

2 de març de 1993

Van caure entre 20 i 30 cm al Tibidabo i entre 5 i 10 cm a la resta de la ciutat.

14 desembre de 2001

A Barcelona es van acumular fins a 15 cm de neu i es coneix com la primera gran nevada del segle XXI. A la Catalunya central la neu va deixar gruixos d’entre 40 i 70 cm.

29 de febrer de 2004

La neu no va arribar a agafar a les cotes baixes, però va caure un mantell blanc a bona part de la part alta. Aquesta nevada la recordaran alguns aficionats a l’Espanyol, ja que el partit d’aquell dia, a Montjuïc i contra el València, el van jugar sobre una superfície emblanquinada de la gespa.


28 de febrer de 2005

Van caure entre 15 i 20 cm al Tibidabo i entre 5 i 10 cm a la resta de Barcelona.


27 de gener de 2006

Van caure entorn de 10 cm de mitjana a tota la ciutat.

8 de març de 2010

Van caure entre 10 i 20 cm de neu. Al matí ja va nevar a la part alta de la ciutat, però amb el pas de les hores la cota va baixar fins al nivell de mar.

23 de febrer de 2013

Van caure entorn de 10 cm de neu, però només a la part alta de la ciutat.