Ara fa sis anys Barcelona es va trobar a les portes d’un episodi curt  però intens de neu, a gairebé cota zero, causat per la presència d’un embossament d’aire fred en altura, que es va combinar amb una petita borrasca en superfície al sud de Catalunya.

Tot plegat va fer que la pluja d’aquell divendres 22 de febrer s’acabés convertint en neu a darrera hora de la jornada cap  a Collserola. El descens de la temperatura es va mantenir durant la nit i la matinada de dissabte 23, un fet que va facilitar que la neu s’acabés veient caure fins i tot al centre de la ciutat, amb aiguaneu a la mateixa línia costanera. La precipitació va marxar a primera hora d’aquell dissabte.

Malgrat que es va veure nevar a pràcticament tots els barris de Barcelona, la neu només va agafar de forma destacable a la part alta, amb gruixos que van anar des d’1 cm a l’entorn de la cota 100 m, fins a 10 cm a l’Observatori Fabra, a 413 d’altitud.

Els registres de pluja van superar fins i tot els 15 l/m2 a Barcelona i, entrada la matinada (quan encara nevava) la temperatura es movia entre 0 i 1ºC a bona part de la ciutat.

En aquella ocasió la precipitació va esquivar els Pirineus i es va concentrar sobretot a les comarques el litoral i el prelitoral, així com en sectors de l’interior, Ponent o de l’altiplà Central. Segons els registres del Servei Meteorològic de Catalunya a Santa Coloma de Queralt (la Conca de Barberà) es van mesurar fins 15 cm de neu; a la Granadella, 10 cm; a Espinelves, 6; a Terrassa, 5; a Martorelles, 3, o a Solsona, 2 cm.

D’aleshores ençà a Barcelona ha nevat el dia 4 de febrer del 2015, que va enfarinar Collserola, Vallvidrera i els barris més alts de la ciutat. Destaquen també les sis nevades de l’any passat, la més important de les quals, el 20 de març.