El ‘Diccionari de meteorologia’, confeccionat pel Servei de Llengües i Terminologia de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), determina clares diferències entre alguns dels meteors que s’han vist aquest dijous a la ciutat.

Durant la matinada i fins a quarts de nou del matí han caigut algunes volves de neu al cim de Collserola, però barrejades amb una mica de calabruix o neu rodona. No ha estat fins a quarts d’una de la tarda que s’ha vist neu a la ciutat, per sobre dels 300 metres. Parlem de neu perquè es tractava, tal com diu el diccionari, de “cristalls de glaç agrupats en estructures arborescents que provenen de l’aigua dels núvols”.

Entre els 150 metres i els 300 metres queia aiguaneu, és a dir, “barreja de pluja i de neu que es produeix quan la temperatura de la capa d’aire propera a la superfície terrestre és lleugerament superior als 0 ºC”. Se n’ha vist a Gràcia i a Nou Barris.

Al migdia ha caigut calamarsa al Poblenou i a les platges compreses entre la de Sant Sebastià i el Bogatell, tot deixant els carrers i la sorra ben enblanquinats.

Es tracta, segons el diccionari de “grans de glaç arrodonits i amb un diàmetre inferior als cinc mil·límetres”. La calamarsa és més dura que la neu i en ocasions rebota quan toca a terra. No hem de confondre la calamarsa amb la pedra, ja que aquesta també està formada per grans de glaç arrodonits, però amb un diàmetre major als cinc mil·límetres.

Entorn de la platja i alguns punts propers a la plaça de les Glòries també s’ha observat calabruix, que és una mena de pedra tova formada per gel i aire. També es pot dir neu granulada o neu rodona. És més tova que la calamarsa i la pedra i quan es trepitjar es desfà. En aquests punts no descartem que també hi hagi caigut una mica de neu, el xàfec ha deixat més de 30 l/m2 en poca estona i amb aquesta intensitat es fa difícil descartar-ho.