Una quinzena de nens malalts de càncer han assistit aquest matí a una projecció exclusiva de ‘Star Wars: Els últims Jedi’,  als cinemes Balmes. És el cas de l’Unai, un barceloní de 10 anys a qui a finals d’octubre van diagnosticar un limfoma. El tractament de quimioteràpia que segueix li fa minvar les defenses i per això els metges recomanen que eviti els espais tancats amb molta gent per evitar infeccions. El cas d’avui és una excepció perquè ha aturat uns dies la quimioteràpia. “Per a un nen de la seva edat és complicat prohibir-li anar al cinema” explica el seu pare, José Luís, que afegeix que fa setmanes que esperava amb molta il·lusió aquest dia.

Al darrere d’aquesta activitat hi ha l’Associació Espanyola contra el Càncer.  Teresa López Fando, psicooncòloga de AECC-Catalunya afirma que és important que tant els malalts com les seves famílies mantinguin les activitats d’oci per desconnectar de la malaltia i fer coses agradables junts. “Quan diagnostiquen càncer a un infant això trasbalsa tota la família” explica López i ” fa que es deixin de fer moltes coses i tot giri al voltant de la malaltia”.

Prop de 1.000 casos càncer infantil cada any a Catalunya

A Catalunya es detecten cada any 931 casos de malalts infantils de càncer. Teresa López Fonda explica que actualment la supervivència del càncer infantil és molt alta i la AECC a través de la seva fundació científica ha destinat per aquest 2017-2018 noves ajudes destinades només als infants. El passi de la saga de Star Wars d’aquest diumenge s’emmarca en el Dia Mundial de la Lluita contra el Càncer del proper dijous, 15 de febrer. Per a més endavant es programaran noves activitats com visites al Circuit de Catalunya i unes colònies destinades a malalts oncològics infantils.