El Raval tindrà aviat un mitjà de comunicació comunitari nou, Ràdio Xamfrà. Un projecte de l’entitat Xamfrà que té la participació activa de sis joves del Raval.

Ràdio Xamfrà donarà veu a tots els veïns i veïnes del barri que vulguin fer-ne ús. Tot i que encara falten unes setmanes perquè la ràdio estigui operativa, es pensa en un model de ràdio mòbil perquè estigui allà on hi hagi un esdeveniment destacable. D’entrada, la ràdio emetrà per internet els dimarts de 19 a 20.30 h.

Crear una ràdio des de zero

Sis joves d’entre 14 i poc més de vint anys estan muntant Ràdio Xamfrà. Participen en tot el projecte de creació del mitjà que podria estar operatiu les properes setmanes. Ja han fet diverses sessions de treball.

Una de les joves que forma part del projecte de la nova ràdio comunitària

Al capdavant del projecte hi ha la Susi Álvarez, educadora social que té experiència en projectes de ràdio com aquest. Assegura que “la idea és que aprenguin a fer ràdio i que coneguin com funciona per dins. A més, també treballem el tema oral i escrit”.

La ràdio els permetrà parlar dels temes que els preocupen, sentir-se part de la societat”
Susi Álvarez Mariño, Ràdio Xamfrà

Un canal per promoure la cohesió social

La intenció és que Ràdio Xamfrà doni veu a tots els veïns i veïnes del barri. És una manera de tancar el cercle dels projectes que l’entitat Xamfrà tira endavant per potenciar la cohesió social.

Per continuar nodrint el projecte durant la crisi sanitària Xamfrà ha engegat una campanya per recaptar fons per seguir becant infants. El Sergi Brió, gerent i responsable de comunicació de Xamfrà, explica que van apostar per la ràdio “perquè és una manera demostrar amb els protagonistes què fem i com ho fem i també donarem a conèixer més projectes de l’entitat”.

A Xamfrà tenim l’obsessió de donar veu a col·lectius que no acostumen a ser escoltats”
Sergi Brió, comunicació i gestió de Xamfrà  

Xamfrà, una entitat reconeguda

Xamfrà ha estar reconegut amb diversos premis. El 2019 el projecte es va endur el Premi Solidaritat 2019 i l’any passat el Premi Nacional de la Cultura i de les Arts.