La mare va decidir tirar endavant amb l’embaràs i aquest dilluns al matí ha donat a llum a l’hospital barceloní. La cap d’Obstetrícia i Ginecologia del Vall d’Hebron, Elena Carreras, ha explicat que els pares estan “emocionats i contents” amb l’arribada del bebè, que ha nascut en un part per cesària, després de nou mesos de gestació.

Els metges han destacat també que les constants del nadó són normals i que es troba monitoritzat a l’àrea de neonatologia de l’hospital. El cap d’aquesta secció, Fèlix Castillo, ha explicat que, fins i tot, ja han parlat amb la mare perquè li doni el pit. Castillo ha detallat que el grau de l’afectació neurològica provocada per la microcefàlia es podrà determinar a partir de les properes exploracions. D’aquestes afectacions i de les possibles complicacions que hi pugui haver, en dependrà l’esperança de vida del nadó.

En termes generals, Castillo ha explicat que la microcefàlia és la conseqüència d’un creixement incorrecte del cervell i això comporta que el cervell “no funcionarà bé i probablement el pacient tindrà una vida molt depenent dels seus cuidadors i les cures de la sanitat pública”.

El director de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, Joan Guix, ha explicat que “és una situació delicada, que exigeix intimitat per a la família”. Per això, el centre mèdic no ha fet públic ni el sexe ni el perímetre del crani del nadó.

Gairebé un centenar d’infectats

A Catalunya, des del maig s’han detectat 91 casos de Zika, 24 homes i 67 dones. D’aquestes, 21 eren dones embarassades. N’hi ha sis que ja han donat a llum i en tots els casos, menys el del part d’avui, els nadons estan totalment sans. Tots els casos detectats a Catalunya es van infectar al continent americà.

Aquest gruix d’infeccions des de l’Agència de Salut Pública l’associen “a possibles viatges durant les festes de Nadal”. El director d’aquest organisme ha explicat que, coincidint amb la temporada de vacances, es farà “un recordatori de les precaucions que cal tenir en cas de viatge” als països on s’ha estès el virus.