La petita Veneçuela està formada per un grup d’establiments regentats per veneçolans al cor de la Sagrada Família, barri en el qual resideix bona part del cens de veneçolans a la ciutat. D’establiments, en són aproximadament una quinzena, bona part dels quals a les immediacions de Mallorca amb Los Castillejos.

Entre el 2014 i el 2018 la població veneçolana es va doblar a Barcelona arribant a gairebé 8.000 censats, una quarta part dels qual s’ha instal·lat a l’Eixample. Només al 2018 es van tramitar a Catalunya prop de 2.000 peticions d’asil.

Moltes famílies han hagut de fugir del país

La petita Veneçuela de la Sagrada Família és el resultat directe de l’arribada de famílies que emigren d’aquest país per raons polítiques o buscant un lloc amb unes condicions més estables per viure-hi. La del Wilmer Saya va prendre aquesta decisió ara fa nou anys, quan la situació al país sud-americà va començar a generar-los molta incertesa.

Després de tants robatoris, atracaments, intents de segrest […] Fiques la teva vida en dues maletes.
Wilmer Saya, Casa Díaz

L’oferta gastronòmica veneçolana, a l’alça

Casa Díaz fa tres anys que ofereix una cuina de fusió, amb plats tradicionals veneçolans, tot i que destaca també amb les especialitats locals: les braves del Wilmer han rebut un munt de premis. El primer local a obrir al barri, però, va ser El Rincón de la Abuela Venezolana fa ja 14 anys. Estan convençuts que la cuina veneçolana està en expansió. Asseguren que igual que ha passat amb la gastronomia mexicana o peruana, cada cop hi ha més curiositat pels sabors profunds i contrastats del seu país d’origen.

Els mateixos clients em diuen que és un barri veneçolà i jo els dic, doncs serà un barri alegre com a mínim.
María Candelaria González Cáceres, floristeria Bouquets

Els negocis diversificats dels veneçolans

La restauració no és l’única aposta per guanyar-se el sou. Altres establiments regentats per veneçolans es dediquen a altres negocis. La Maria, canària de naixement però veneçolana des dels set anys, ha seguit el camí dels seus fills, que van venir a estudiar i s’han establert al barri. Fa dos anys la van convèncer per quedar-se i continuar amb el negoci de floristeria que havia regentat durant 38 anys a Veneçuela.