Triar i remenar entre els productes de l'aparador d'una pastisseria és complicat per a una persona celíaca. Per Nadal, els intolerants al gluten també han de fer un esforç extra per trobar torrons, neules i altres dolços aptes per a ells. LAIA PLÀ "Costa bastant trobar productes per celiacs, sense gluten a les Festes de Nadal perquè els turrons i tot sempre porten gluten." CRISTINA PALOMO "I si els trobes és envasat, a grans superfícies i no és igual que quan el compres, que està fresc". Els establiments especialitzats en intoleràncies proliferen a Barcelona. És el cas d'aquesta pastisseria, on elaboren tortells de Reis sense utilitzar farina de blat ni llet. ANTONI JANSANA, gerent de Pastisseria Jansana "Hem incorporat aquest nou producte de tortell de Reis sense gluten, com són tots els productes que tenim a la casa. I podem incorporar també sense lactosa, perquè cada vegada hi ha més demanda de gent que és intolerant a la lactosa." ADRIÀ CALVO / ALBA SOLÉ Als diabètics i als obesos també se'ls hi planteja tot un repte alhora de trobar opcions per gaudir dels dolços tradicionals de les Festes. Per a ells, també hi ha establiments especialitzats. Aquí elaboren pastissos, torrons, neules i polvorons sense glucosa. Utilitzen edulcorants alternatius que, en molt poca quantitat i mesclats entre ells, permeten obtenir molt bons resultats. ISIDRE PUIGBÓ, co-propietari de la Pastisseria "Stop Sucre" "És bastant difícil saber si porta sucre o no porta sucre. Si jo no et dic si està fet amb edulcorants, no ho notaràs." Molts dels seus clients els coneixen de fa temps i els encarreguen comandes especialitzades. És el cas d'aquests núvols fruit d'una petició del Nadal de l'any passat i que ara ja són habituals a la botiga.

Triar i remenar entre els productes de l’aparador d’una pastisseria és complicat per a una persona celíaca. Per Nadal, els intolerants al gluten també han de fer un esforç extra per trobar torrons, neules i altres dolços aptes per a ells. “Costa bastant trobar productes per a celíacs, sense gluten, a les festes de Nadal perquè els torrons i tot sempre porten gluten”, assegura Laia Pla, que és habitual de la Pastisseria Jansana perquè ofereix productes que ella pot consumir.

Aquest establiment incorpora aquestes festes els tortells de Reis elaborats sense utilitzar farina de blat ni llet. Antoni Jansana, gerent de l’establiment, assegura que sumen productes als seus aparadors perquè “cada vegada hi ha més demanda de gent que és intolerant a la lactosa i al gluten”. De fet, a Europa una de cada 100 persones és celíaca però el 85 % dels casos no estan diagnosticats.

Als diabètics i als obesos també se’ls planteja tot un repte a l’hora de trobar opcions per gaudir dels dolços tradicionals de les festes i per a ells també hi ha establiments especialitzats. És el cas de la pastisseria Stop Sucre, on elaboren pastissos, torrons, neules i polvorons sense glucosa. A canvi, utilitzen edulcorants que, en molt poca quantitat i mesclats entre si, permeten obtenir molt bons resultats.

Isidre Puigbó, el copropietari de la botiga, explica que l’elaboració de dolços amb edulcorants és fruit d’una feina d’assaig i error per tal d’obtenir postres el més similar possible als que s’elaboren amb glucosa. “És bastant difícil saber si porta sucre o no porta sucre. Si jo no et dic si està fet amb edulcorants, no ho notaràs”, assegura Puigbó. Bona part dels seus clients ja el coneixen de fa temps i els encarreguen comandes especialitzades. És el cas d’uns núvols de sucre fruit d’una petició del Nadal de l’any passat i que ara ja són habituals a la botiga.