L’Ajuntament de Barcelona ha instal·lat un nou tancat a Montbau per evitar que els porcs senglars accedeixin a la zona més urbanitzada del barri. Els dos murs antisenglars col·locats al carrer de la Ceràmica, a tocar de l’Escola Baloo i al principi del camí de Sant Cebrià, consisteixen en una barrera feta de pedres cobertes amb reixes metàl·liques.

A més, una altra novetat que serveix per complementar aquest sistema, és la construcció d’un pas canadenc, una via que s’utilitza en zones de muntanya per evitar la circulació del bestiar sense impedir el pas de persones i vehicles. Aquesta instal·lació forma part d’una prova pilot per evitar que els senglars s’apropin a les zones més habitades i malmetin els parterres de Montbau.

Els veïns posen en dubte l’efectivitat del nou mur

Els nous murs, instal·lats a la part més alta de Montbau, on comença la serra de Collserola, tenen un metre d’amplada i gairebé dos d’alçària. Inclouen tres portes metàl·liques que els mateixos vianants han d’obrir i tancar per poder accedir a la muntanya.

Alguns veïns, però, posen en dubte que els murs siguin efectius per evitar el pas dels animals. “Impediran que baixin per aquest costat del barri però baixaran per un altre on també hi ha habitatges”, explica la Sílvia Cabrera, veïna del barri. Fins i tot, hi ha qui creu que els senglars podran passar pels tubs rodons del pas canadenc.

A principis del 2023 també està previst substituir les papereres actuals de la zona per un altre model pensat per evitar que els senglars les tombin i n’escampin les deixalles.

Contenidors amb baranes de ferro antibolcatge, la propera prova pilot antisenglars
La prova començarà al desembre a Sarrià – Sants Gervasi, on es col·locaran mig centenar d’aquests contenidors innovadors

Gairebé una cinquantena de senglars capturats

La presència de senglars a Montbau ha augmentat els últims anys. Darrerament en aquest barri s’han fet 43 captures de senglars del total de 55 fetes a tot Horta-Guinardó. Però l’actuació no ha estat suficient per resoldre el problema. Ara la regidora Rosa Alarcón, en una acció conjunta amb els districtes de Nou Barris i Sarrià – Sant Gervasi, exigirà més mesures al Consorci del Parc Natural de Collserola i al Departament d’Agricultura, que són els qui tenen més competències en aquesta qüestió.