Durant el confinament per la covid-19, al barri de la via Trajana es va crear una xarxa de suport mutu per cobrir les necessitats dels veïns amb més dificultats. Els vincles que es van generar en aquell moment els han motivat a plasmar la vida comunitària al barri d’una manera original, artística i participativa. El resultat ha estat un mural de 10 metres per 3,5 amb fotografies de totes les èpoques que, vist des de lluny, mostra la imatge d’un pati de veïns.

Imatge cedida pel col·lectiu artístic La Matrioska

Com explica la Teresa Sabater, que va néixer a la via Trajana, en aquella època tots es coneixien, tenien les portes obertes de les cases i se saludaven quan passaven. Un tipus de convivència que troben a faltar i que va canviar als anys 90, quan es va descobrir aluminosi als edificis, que es van haver d’enderrocar i reallotjar-ne els veïns.

El barri ha patit una transformació social, no només urbanística. Ara estan més confortables, en pisos amb millors condicions, però la verticalitat ha trencat amb aquesta vida més comunitària
Dani Vàzquez, dinamitzador de l’Espai Via Trajana


Un any recollint fotografies

El procés ha estat llarg, gairebé un any recollint el material antic i fent les fotografies actuals. L’encarregat de fer-ho ha estat el col·lectiu artístic La Matrioska, que no només té la seu a la Trajana, sinó que els integrants són, també, veïns del barri.

El Miguel ha estat el fotògraf dels retrats, i l’Abel, en col·laboració amb veïns del barri, es va encarregar de recollir i reproduir les fotos, així com de muntar el collage.

Segons explica el Josep Manel Pardal, de l’empresa que ha imprès i instal·lat el mural, és un dels més grans que s’han fet en exterior a Europa. S’han utilitzat materials especials perquè pugui aguantar les inclemències del temps i els actes vandàlics.

Un nou punt de trobada al barri

El mural ha estat molt ben acollit pel veïnat. De fet, es fàcil trobar grups de veïns mirant les fotos, buscant-s’hi i explicant-se històries. En molt poc temps s’ha convertit en un nou punt de trobada.

Davant l’èxit de la iniciativa, el col·lectiu La Matrioska ja es planteja repetir-la al barri del Besòs i el Maresme, amb la rambla de Prim de protagonista. Tot i que primer caldrà trobar el finançament per dur-lo a terme.