Els veïns de l’Escola Mestre Enric Gibert, al barri de Sant Andreu, han celebrat a través de les xarxes que s’hagi tornat a repintar el mural sobre l’U d’Octubre que s’havia fet a la paret de davant del centre per commemorar el referèndum, i que un equip de neteja de l’Ajuntament va esborrar hores més tard. En aquest mural s’hi recrea amb un dibuix de siluetes com van ser les votacions en aquest col·legi electoral l’1-O i s’hi pot llegir “Aquí vam defensar el dret del poble a decidir”. També deixa constància del resultat electoral, amb els 4.462 vots que els veïns hi van dipositar, 4.009 pel “sí”, 292 pel “no”, 123 en blanc i 38 nuls.

Els veïns que van participar en l’obra s’han mostrat decebuts per l’actuació dels serveis de neteja. Entre els qui hi van contribuir hi ha l’Anna Domènech, que critica que “Sant Andreu no és un barri que estigui especialment net, i que en molt poca estona es dediquin a pintar una paret on hi ha un mural i un text que no és, en absolut, ofensiu, sinó que és purament explicatiu, ens va doldre molt”.

La pintura original la van fer un grup de veïns diumenge al matí i no va durar ni 24 hores. Dilluns al matí els serveis de neteja la van esborrar. La presidenta del PDeCAT de Sant Andreu, Anna Satorra, en va denunciar a Twitter la desaparició alhora que en culpava el govern d’Ada Colau.

El mural l’havia dissenyat un altre veí del barri, l’Eudald Serrasolses, de 92 anys. Tenint en compte que s’havia de pintar, en grans dimensions, en una paret, va crear un dibuix de línies simples i que no fos figuratiu per facilitar la feina dels pintors.

Ortiz: “No hi ha cap ordre política”

La regidora de Sant Andreu, Laia Ortiz, ha assegurat que “és evident que no hi ha cap ordre política” darrere de la decisió d’una brigada de neteja d’esborrar el mural de la paret de l’escola. Ortiz ha explicat que aquest dilluns a la tarda els equips de neteja els tocava treballar a la zona de Sant Andreu i que van decidir esborrar el mural, tot i que el protocol marca que abans de fer-ho ho han de sol·licitar i han de rebre l’autorització corresponent.

Segons fonts de l’Ajuntament, ara que s’ha repintat s’ha donat ordre de no tornar-lo a esborrar. La regidora ha assegurat que des del districte sempre han defensat la llibertat d’expressió i que van demanar informació sobre l’existència del mural quan en van tenir coneixement. En aquest sentit, ha dit que els veïns tampoc no havien informat el consistori que el farien.

Esborren les petjades grogues de l’Escola el Sagrer

On també es van esborrar les pintades és a l’Escola el Sagrer, a la Sagrera. En aquest cas es tractava d’un conjunt de petjades grogues a les escales de la porta principal del centre on també es podia llegir “Som un poble digne”. Des d’ERC asseguren que darrere d’això hi ha un responsable polític que n’ha donat l’ordre i que en demanaran explicacions al plenari del districte.