L’ordre prové del jutjat número 13 de Barcelona, que ha requerit a les operadores de telecomunicacions que bloquegin l’accés a diverses webs relacionades amb el referèndum en el termini de 24 hores a comptar des de divendres al vespre. Concretament, sol·licita als proveïdors d’internet que impedeixin l’accés als dominis ref1oct.cat, ref1oct.eu, referendum.es, referendum.cat, referendumoctubre1.com, referendum.ws, referendumoctubre1.cat, referendumoct1.cat, 1octreferendum.cat i garanties.cat.

El titular del jutjat número 13 és el mateix que va ordenar investigar l’exsenador d’ERC Santi Vidal per les polèmiques declaracions sobre l’obtenció de dades fiscals dels catalans.

Els primers a obeir l’ordre judicial han estat Movistar i Vodafone, que han explicat a través de les xarxes que han bloquejat l’accés després de rebre el requeriment.

Diversos usuaris a través de les xarxes socials han parlat de “censura” i han fet notar el seu descontentament amb la companyia telefònica. Fins i tot hi ha qui ha demanat més informació a Movistar per tal de donar-se de baixa.

Tanquen el web del referèndum amb domini .cat

Dimecres, la Guàrdia Civil  va obligar a tancar el web del referèndum per ordre judicial. Ràpidament la Generalitat va reproduir el web en altres adreces electròniques. Però divendres el vespre,  també es va tancar ref1oct.cat, un dels web que la Generalitat havia habilitat després del primer tancament. La Fundació PuntCAT va explicar que s’havia vist obligada a tancar-lo per ordre judicial a través de les xarxes socials: