El confinament que ha forçat la crisi sanitària pel coronavirus implica que les dones en situació de violència masclista tinguin un major risc de patir agressions. A Catalunya, la línia d’atenció a víctimes de l‘Institut Català de les Dones (900 900 120) està rebent de mitjana 50 trucades al dia, quan fins ara eren 27. La conselleria d’Interior ha posat en marxa un pla de contingència per garantir la seguretat de les víctimes durant aquestes setmanes. L’objectiu és també protegir menors o persones grans que puguin patir maltractaments.

El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha demanat col·laboració a la ciutadania per detectar possibles casos de violència masclista o situacions de violència en l’àmbit familiar (que afectin infants o persones grans). La petició s’adreça especialment als veïns de les possibles víctimes. La cap de l’Àrea Tècnica i de Proximitat de Seguretat Ciutadana, la inspectora Montse Escudé, ha remarcat que “els agressors sempre utilitzen l’aïllament com a estratègia contra les víctimes”. Per això, remarca que la situació de confinament les fa “més vulnerables que mai”. En aquest sentit ha volgut llançar dos missatges clars als agressors. El primer, que “el confinament no significa impunitat” i el segon que l’“engranatge policial no s’atura“, malgrat la situació.

Actualment, els Mossos d’Esquadra fan el seguiment de 17.000 casos de dones víctimes de violència masclista. Mentre duri la situació de confinament, es manté el telèfon d’atenció de l’Institut Català de les Dones. En cas de ser testimonis o presenciar situacions de violència, els ciutadans també poden trucar al 112. A més, s’ha habilitat un correu electrònic: mossos.atenciovictimes@gencat.cat. Les Unitats d’Atenció Ciutadana i d’Atenció a la Víctima continuen treballant al 100 %.

Campanya del Govern espanyol

A escala estatal, el Ministeri d’Igualtat també ha iniciat una campanya que porta com a títol “Estem amb tu. La violència de gènere la parem unides”. L’objectiu és traslladar a l’opinió pública la idea que la violència masclista “no és un problema privat”, sinó una violació de drets humans. El ministeri distribuirà material gràfic per a comunitats de veïns, ajuntaments, supermercats i farmàcies per donar a conèixer la campanya que s’ha creat específicament mentre duri el confinament per la covid-19. També ha elaborat una guia amb preguntes i respostes per a les dones que estiguin patint violència masclista durant el confinament.