(ACN) Els Mossos d’Esquadra activaran, durant l’estiu, dispositius de saturació amb drons, helicòpters i controls policials a les autopistes catalanes per combatre els furts i robatoris en aquestes vies. Els controls es faran tota la setmana i, sobretot, al llarg del cap de setmana. A més, la inspectora Elena Martínez, sotscap de la Divisió de Trànsit, ha apuntat que també se seguirà treballant des de la vessant d’investigació. “L’objectiu d’aquesta saturació és sobretot potenciar les ordres d’allunyament d’aquests lladres multireincidents”, ha apuntat Martínez. 

També ha indicat que des de l’alliberament dels peatges hi ha hagut un increment d’aquest tipus de delictes d’entre un 15 i un 17 %. “Hi ha més trànsit i més turistes i, per tant, més opcions per als lladres que es dediquen a aquesta mena de delinqüència”. L’any passat van comptabilitzar-se prop de 3.900 fets i en els primers mesos del 2024, un miler. A més, entre l’any anterior i els primers tres mesos d’enguany la policia ha arrestat 221 multireincidents especialitzats en aquests delictes.

Dues tipologies d’activitat delinqüencial

L’activitat delinqüencial que té lloc a les autopistes i autovies catalanes està protagonitzada per dos col·lectius molt ben diferenciats. D’una banda, hi ha els delictes de furt i robatori a vehicles en què els lladres recorren a enganys per rodes punxades, falsos policies o estratègies de descuit, que representen un 70 % dels fets que s’investiguen.

De l’altra, hi ha l’activitat dels teloners, les organitzacions que fan robatoris de mercaderies a camions i que, segons els Mossos, representen el 20 % del global. La resta, al voltant d’un 10 %, correspon a petits robatoris a l’interior de cotxes i caravanes i a sostraccions de benzina.

La inspectora Martínez ha remarcat que existeix una alternança entre aquestes dues modalitats que rau en l’estacionalitat. Ha explicat que entre els mesos de juny i setembre l’activitat delictiva se centra en furts associats a l’augment de desplaçaments en període de vacances. Per contra, els fets denunciats protagonitzats per grups de teloners solen concentrar-se de setembre a gener i de març a juny.

Sis detinguts en el darrer dispositiu

Un dels darrers dispositius per aturar aquesta activitat va tenir lloc el 29 de maig, quan els Mossos van desmantellar un grup criminal violent especialitzat en robatoris de càrregues de camions estacionats a vies ràpides de la zona metropolitana i el sud de Girona, a les àrees de Porta de Barcelona, Montseny, Bellaterra i Sant Celoni de l’autopista AP-7.

Els Mossos van detenir sis persones d’entre 20 i 35 anys, a les quals atribueixen 42 fets des del mes d’octubre de l’any passat. Entre aquests hi ha tres robatoris amb violència o intimidació, així com robatoris a l’interior de vehicle, danys, delictes contra la seguretat del trànsit, robatoris i furts d’ús de vehicles i falsificacions documentals, atemptats als agents de l’autoritat i pertinença a grup criminal. Els arrestats sumen 102 antecedents per fets patrimonials. La investigació continua oberta i no es descarten més detencions. Els detinguts van passar a disposició judicial el 31 de maig.