Fonts dels Mossos d’Esquadra han informat que la policia catalana ha iniciat les actuacions per complir l’ordre del TSJC que mana tancar els col·legis electorals abans de les 6 h del matí de diumenge, i ja s’han personat en diversos centres per acta de la situació. Fins a les 21 h del vespre no s’han registrat incidents.

En el cas de Collaso i Gil, mentre els agents se situaven als accessos del centre educatiu del carrer de Sant Pau per tancar-lo, desenes de persones han intentat accedir-hi per aturar l’actuació policial i impedir-ne la clausura. Les portes de l’edifici han acabat tancades i l’actuació, en què no s’han produït incidents, ha dividit el grup que volia passar-hi la nit.

En pocs minuts, nombrosos periodistes i desenes de ciutadans s’han aplegat davant de l’edifici en defensa del dret a l’autodeterminació i els concentrats han fet arribar caixes de fruita a les persones tancades a l’interior del recinte. N’hi ha, fins i tot, que han saltat la tanca per sumar-se a la tancada.

Passades les 20.20 h, els veïns han aconseguit les claus del centre i han obert la porta del pati i l’edifici, de manera que hi han pogut accedir les nombroses persones que s’havien concentrat a l’exterior amb la intenció de romandre-hi fins diumenge.

Pel que fa a l’Institut Miquel Tarradell, situat al carrer dels Àngels, tenia previst tancar portes a les 20.30 h i, per evitar-ho, prop de 50 veïns del Raval hi han anat per quedar-s’hi fins diumenge. Cap a les 20 h, quatre agents uniformats de la policia catalana hi ha han entrat per prendre acta de la situació. S’han reunit amb la direcció del centre i, al cap de 10 minuts, han abandonat l’institut sense incidents.