Ja fa tres anys que els agents de la Guàrdia Urbana van baixar a patrullar al metro. Ho feien, per primer cop, d'uniforme i amb l'ajuda dels Mossos d'Esquadra. Un treball conjunt que sembla que ha donat molt bons resultats. Sobretot, en la lluita contra els carteristes, un dels grans maldecaps de la policia. Des de 2011, els delictes a les andanes i els vagons han baixat un 32%. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "El fet que els cossos conjuntament baixin en el metro com si fos un carrer normal de la nostra ciutat transforma i fa variar les coses" En tres anys s'ha passat de 72 a 47 robatoris al dia. RAMON ESPADALER, conseller d'Interior "No hauriem arribat enlloc si l'únic que haguessim fet és treure aquesta delinqüència del metre i posar-la als carrers de Barcelona. L'hem foragitat jo diria que bastant lluny de la ciutat de Barcelona" Des que es va posar en marxa l'operatiu, la policia ha investigat 98 carteristes. Formen part del que en l'argot policial es coneix com el "top ten" de la delinqüència. Persones que han fet del robatori el seu "modus vivendi". Entre tots acumulen prop de 4.500 detencions. Molts d'ells han marxat arran de la forta pressió policial. I no només això. "18 d'aquests lladres habituals tenen una ordre d'allunyament del metro. Segons la fiscalia, no l'agafan per moure's com qualsevol altre ciutadà sinó que és el seu particular espai de treball per robar. Per això els hi ha prohibit l'entrada." Una mesura nova i que, segons la policia, està donant bons resultats. Si els agents enxampen qualsevol d'aquests lladres en una andana el poden detenir encara que no hagi delinquit.

Menys delictes al suburbà

El tàndem entre Mossos i Urbana és eficaç per lluitar contra els carteristes.Les dades parlen per si mateixes: les infraccions al metro de Barcelona, la majoria furts, han passat de 28.010 a 19.111 des que es va posar en marxa fa tres anys el treball conjunt entre els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana, l’anomenat dispositiu Xarxa.

Toc d’atenció als grups organitzats

Els agents de paisà són una de les peces clau d’aquest equip, que va a la recerca de carteristes amb l’objectiu de detenir-los “in fraganti”. Durant els darrers tres anys, l’operatiu ha fet més de 100.000 identificacions per detectar especialment els grups criminals organitzats, que acumulen la majoria de les denúncies.

L’augment dels controls ha fet que en els darrers tres anys es fessin un 10% més de detencions i la recerca d’aquests grups reincidents ha permès investigar 98 persones que reunien 4.417 detencions policials i 3.181 denúncies. En aquest punt ha estat important el paper de la fiscalia, que ha permès dictar 18 ordres d’allunyament del metro als delinqüents reincidents, amb condemnes que van des dels sis mesos fins als dos anys.

El conseller d’Interior, Ramon Espadaler, i l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, han destacat que aquesta davallada no només s’ha produït al metro sinó també a la resta de la ciutat. De fet, segons les dades facilitades pels Mossos d’Esquadra i l’Ajuntament de Barcelona, la majoria dels criminals reincidents han marxat de Barcelona i també fora de l’Estat espanyol, ja que tenen ordres judicials pendents.

Xavier Trias ha valorat molt positivament la col·laboració entre els dos cossos de seguretat i el conseller Espadaler ha volgut remarcar que la delinqüència que ha sortit del metro, no ha pujat a la la ciutat.