Falsificaven documentació per vendre-la, però també per obrir comptes bancaris amb una identitat falsa. Així, adquirien telèfons de gamma alta que finançaven les companyies telefòniques, i que revenien en locutoris i botigues de telèfons. El mateix feien amb targetes SIM. Les companyies no detectaven l'estafa fins un mes després, quan intentaven fer el cobrament de les factures. RAMON GRASA, inspector dels Mossos d'Esquadra "Hem hagut de demanar molts manaments judicials de tot tipus per poder arribar a la cúpula. Hem començat per baix, que serien aquetes persones que donen la cara per la falsificació, per la primera informació. Però nosaltres el que volíem era arribar fins a dalt, desarticular el grup sencer." A més, des del Brasil, un altre membre de l'organització creava pàgines web per fer suplantació d'identitat a clients d'entitats bancàries, i d'aquesta manera es transferien grans quantitats de diners als seus comptes. S'han detingut 30 persones, entre les quals hi ha tots els caps de la banda. Nou més continuen amb una ordre de recerca i captura. Se'ls acusa d'organització criminal, falsificació de documents i estafa. Alguns d'ells van arribar a acumular més d'una desena d'identitats falses amb les quals cometien els fraus. Encara no s'ha pogut quantificar la suma total de l'estafa.

La policia dóna per desarticulada la banda malgrat que hi ha imputades nou persones més que tenen una ordre de cerca i captura. L’operació ha resultat molt complexa per la dificultat d’identificar persones que treballaven amb diferents identitats. Els Mossos van activar la investigació arran d’una denúncia, el 2010, de diverses entitats bancàries, que van detectar que s’havien obert comptes bancaris sota identitats falses.

El grup actuava també arreu de l’Estat

La investigació va donar fruits la setmana passada. La policia va desplegar un ampli dispositiu i es van descobrir quatre locals que els detinguts utilitzaven per falsificar la documentació. Els agents van fer també 13 registres en domicilis de Barcelona, Santa Coloma de Gramenet, l’Hospitalet de Llobregat i Badalona. El grup actuava també en altres zones de l’Estat espanyol. Durant els registres els mossos van localitzar documentació falsificada i aparells informàtics.

Diferents tipus d’estafa

L’organització falsificava documents amb una doble finalitat: d’una banda, vendre’ls a estrangers sense permís de residència a Espanya i a altres països de la Unió Europea, i de l’altra, realitzar estafes. Falsificaven documents d’identitat, nòmines, certificats d’empresa i fulls de liquidació de contractes. L’estafa més habitual consistia a formalitzar contractes de telefonia associats a mòbils de gamma alta amb identitats falses per evitar el pagament de les factures. Aquests terminals eren després venuts a un preu de fins a 400 euros.