És el primer Nadal sense restriccions —ni territorials ni toc de queda— des del 2020 i els comerciants esperen tenir una campanya com les d’abans. La mobilitat s’ha incrementat a Barcelona en les últimes setmanes i les zones comercials tornen a estar plenes a vessar. Per prevenir els furts i robatoris, els Mossos han recuperat el dispositiu especial Grèvol, centrat a augmentar el patrullatge als eixos comercials i aconsellar els botiguers sobre com protegir-se dels lladres.

Una altra de les tasques de les patrulles que intervenen en el dispositiu Grèvol és la comunicació amb el personal de seguretat privada. A l’avinguda de la Catedral, per exemple, on hi ha la Fira de Santa Llúcia, els vigilants tenen l’ull posat en els delinqüents que intenten pagar amb bitllets falsos. Els paradistes estan al cas de la situació i, de fet, la setmana passada van enxampar una persona que va intentar utilitzar un d’aquests bitllets fraudulents.

La tasca preventiva dels Mossos no només està destinada a les botigues, sinó també als hotels. Aquests establiments corren el risc que els puguin robar els diners en efectiu o que algun lladre es coli per furtar les maletes dels turistes.

Més de 3.000 identificacions en l’últim mes

El dispositiu es va engegar el 12 de desembre i es mantindrà fins al 15 de gener, per cobrir també els primers dies de rebaixes. En la mateixa línia, la Guàrdia Urbana ha incrementat els efectius destinats a l’operació nadalenca amb 365 agents més. Alguns formen patrulles mixtes amb els Mossos d’Esquadra als districtes de Sarrià – Sant Gervasi i les Corts.

Des de mitjans de novembre i fins al 18 de desembre, els Mossos han fet 3.300 identificacions, una xifra que duplica les que es van fer l’any 2019 en els mateixos dies. Això s’explica en part per l’augment d’hores dedicades al patrullatge, que s’han més que doblat. Si el 2019 eren 12.238 hores, aquest any en un mes se n’han fet 21.709.