
(ACN/Redacció) Els Mossos d’Esquadra han detectat 159 casos associats a possibles processos de radicalització violenta el 2024. L’any passat, el cos va registrar 206 alertes, de les quals només 47 estaven relacionades amb casos d’impacte educatiu i social que, tot i no estar directament associats a la radicalització violenta, es van abordar a través dels plans de prevenció dels extremismes violents. Segons fonts policials, els casos estaven en estadis primerencs, sense arribar a ser una amenaça per a la societat.
El gihadisme concentra el 60,7 %
Dels casos coneguts, un 60,7 % estaven relacionats amb gihadisme, un 11,6 %, amb la ultradreta i un 4,8 %, amb extremismes d’altres etiologies. El 22,9 % restant es referia a casos d’impacte educatiu i social que afectaven la cohesió social i la convivència en centres educatius, però no responien a alertes de radicalitzacions violentes. Segons els Mossos, la intervenció policial va aconseguir frenar i revertir els processos de radicalització.
200 jornades formatives
El cos ha impulsat i potenciat 200 jornades de formació a 5.000 professionals del sector que treballen en la detecció d’aquests processos vinculats a la prevenció dels extremistes violents. L’objectiu, indiquen, és millorar la comprensió dels processos de radicalització, identificar els riscos que suposen, ampliar la xarxa de col·laboració per la prevenció de la radicalització violenta i impulsar mecanismes d’intervenció individualitzats en aquells casos coneguts.