Des d’aquest divendres, totes les comissaries de Mossos d’Esquadra de la ciutat disposen d’una pistola elèctrica, més coneguda com a Taser. La implementació d’aquesta nova eina policial va començar l’estiu de l’any passat a la regió de Girona i l’arribada a Barcelona s’havia anunciat per a mitjan agost. Fins a aquest divendres però no han arribat perquè, segons fonts policials, hi va haver un entrebanc a l’hora de licitar els desfibril·ladors.

En total, la ciutat disposa de 14 pistoles elèctriques, una per a cada àrea bàsica policial (ABP), és a dir, per a cadascun dels 10 districtes de la ciutat. Les quatre restants estan destinades a Serveis Centrals i a l’Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO).

Eina lligada al desfibril·lador i la càmera

L’arma dispara durant un màxim de cinc segons i emet dos elèctrodes que deixen anar una descàrrega elèctrica i anul·len momentàniament la persona. Per això, el seu ús està restringit: només la pot utilitzar el cap de torn de cada comissaria i en situacions molt concretes, per exemple, quan algú està molt alterat i cal contenir-lo. La pistola també permet avisar la persona mitjançant un soroll per intentar dissuadir-la i que deposi la seva actitud.

En cap cas no es permet utilitzar-la, per exemple, com a eina de control en l’ordre públic com manifestacions o concentracions o davant de dones embarassades o gent d’edat avançada.

Càmera Mossos

El seu ús, a més, va lligat a dos altres instruments: d’una banda, una càmera unipersonal que l’agent que la fa servir du al pit —sobre l’uniforme— i que comença a gravar l’actuació dos minuts abans; i de l’altra, un desfibril·lador automàtic que hi ha d’haver dins el vehicle policial.

Amnistia Internacional, en contra de les Taser

Amnistia Internacional valora com “una mala notícia” el fet que els Mossos d’Esquadra de Barcelona ja disposin de les pistoles Taser. Segons el responsable de relacions internacionals d’Amnistia Catalunya els mossos no han rebut una formació adequada i no hi ha una regulació que en limiti l’ús a circumstàncies molt extremes.